Si-au petrecut sarbatorile in somaj - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu mai puţin de 6.681 de cărăşeni şi-au petrecut sărbătorile şi noaptea dintre ani în şomaj.Potrivit evidenţelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, luna decembrie a prins judeţul cu un număr de 6.681 de şomeri, cu 316 mai mult decât cu o lună mai devreme.

De fapt, chiar dacă în ultima lună numărul persoanelor direct afectate de şomaj a crescut cu 316, în realitate, o parte a celor înregistraţi în evidenţe au ieşit din scripte, astfel că pe lista celor intraţi în evidenţe într-o singură lună au figurat nu mai puţin de 1.049 persoane. Trebuie specificat faptul că persoanele amintite au intrat în evidenţe până la finele lunii noiembrie 2011, ceea ce înseamnă că în luna cadourilor au beneficiat, în majoritate, de indemnizaţia de şomaj. În schimb, persoanele intrate în luna decembrie 2011 nu au avut acest avantaj.

Potrivit consilierului superior Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraş-Severin, plata indemnizaţiilor de şomaj se face în perioada 16-22 a fiecărei luni pentru luna anterioară. Şi dacă în urmă cu ceva vreme, luna în care se primea indemnizaţie depindea de perioada din lună în care era depus dosarul, acum nu mai există această situaţie.

Totuşi, pentru persoanele care îşi depun actele în ultima zi a lunii, trebuie specificat faptul că, din motive ce ţin de ordin fizic, unele dintre acestea nu vor beneficia de indemnizaţie în luna imediat următoare. Şi asta pentru că dacă vine un număr mare de persoane cu documente, anumite dosare nu vor putea fi finalizate în aceeaşi zi, iar asta pentru că pentru întocmirea fiecărui dosar cere aproximativ 30 de minute, fapt care presupune, pe lângă verificarea actelor şi completarea de formulare, introducerea datelor în sistem, permiţând astfel medierea mai uşoară între angajatorii care au un anumit post vacant şi şomerii care au pregătirea necesară.

Tot legat de depunerea documentelor, trebuie specificat faptul că persoanele disponibilizate (indiferent dacă este vorba despre o disponibilizare colectivă sau despre una individuală) trebuie să se prezinte la Agenţie în termen de zece zile de la disponibilizare pentru a beneficia de continuitate la vechime. Dacă depăşesc acest termen, persoanelor în cauză li se va stabili dreptul la indemnizaţia de şomaj din data în care şi-au depus dosarul, perioada dintre data disponibilizării şi cea a depunerii documentelor rămânând neacoperită din punct de vedere al vechimii.

Şi dacă luna decembrie 2011 ne-a prins cu 6.681 de şomeri, dintre care 1.049 erau persoane nou intrate în evidenţe, lucrurile nu stau atât de rău precum cu un an mai devreme, când judeţul avea nu mai puţin de 11.338 de şomeri (cu 4.657 mai mulţi decât acum).

Antoniu Mocanu