Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Proiectul ar putea primi fonduri nerambursabile din două surse: ADR, respectiv Ministerul Turismului. Am reținut asta din declarația primarului Ioan Popa, conform căruia ADR va contribui cu 16 milioane de euro, întrucât domeniul schiabil este cuprins în bugetul pentru turism!

Pentru diferența pe care primarul o estimează la 30 de milioane de euro, Ministerul Turismului (MT) a promis că, dacă proiectul va trece de comisia tehnică a MT, acesta va fi cuprins într-un buget multianual, iar suma totală va fi fragmentată pe durata a trei ani. Adică ar veni finanțări nerambursabile din două părți, ceea ce ar scuti primăria de un eventual credit bancar.

Declarația primarului vine după vizita la fața locului, efectuată alături de reprezentanții MT. Printre altele, ministerul a solicitat ca tot arealul schiabil să fie proprietatea Primăriei Reșița. Cum însă, în partea de jos a pârtiilor de schi, un teren de 19.000 mp era proprietatea Primăriei Văliug, s-a convenit asupra unui schimb de terenuri între cele două UAT-uri. Astfel, în compensare, Primăria Reșița va ceda Primăriei Văliug un teren pe Semenic pentru a avea un teren compact mai mare pe care să-l poată valorifica. Până acum, pe munte, au fost executate trei pârtii în lungime totală de 14 km.

Una măsoară 6 km, celelalte două au 4 km lungime fiecare, toate sunt omologate la nivel european, pleacă de pe Semenic și se întâlnesc într-un punct. Conform primarului, în maxim două săptămâni, proiectul va putea fi urcat din nou pe SEAP pentru proiect tehnic și execuție. Asta înseamnă practic lansarea licitației pentru domeniul schiabil. „La solicitarea ADR, am actualizat studiul de fezabilitate cu activități de vară, printre care un bob de vară numit «We fly». Este un sistem care transportă pe electromagneți și pe care-l vom putea folosi și iarna. De asemenea, am reușit să acoperim cu iarbă pârtiile integral, ceea ce crește șansele de a avea zăpadă mai mult timp, pentru că iarba este un izolator care menține stratul de zăpadă”, a declarat Ioan Popa.

JCS-I.I.