Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Primarul oraşului vorbeşte despre cel mai mare proiect de asfaltare din ultimii 30 de ani, din Bocşa, incluzând 52 de străzi!

În sfârşit, au demarat lucrările la un amplu proiect de asfaltare care cuprinde oraşul Bocşa. Spunem că în sfârşit, pentru că actele cu constructorul – pentru proiectare şi execuţie – s-au semnat anul trecut, la începutul lunii septembrie, iar lucrările ar fi trebuit să înceapă în primăvară. Doar că firma care urma să le execute a dat vina pe Covid. Acum, însă, situaţia a intrat pe un făgaş normal.

„Au început lucrările de asfaltare a străzilor Sadovei, 13 Decembrie, 8 Martie, Târnăveni şi Ezerişului, ce sunt cuprinse în proiectul «Modernizare străzi și trotuare în zonele Măgura, Bocșa Montană, Vasiova, Bocșa Română si Neuwerk, L-20 km, în orașul Bocşa», proiect finanțat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Proiectul cuprinde reabilitarea completă a unui număr de 52 străzi, adică partea de carosabil, rigole, spaţii verzi şi căile de acces. Este cel mai mare proiect de asfaltare din oraşul nostru în ultimii 30 de ani“, a precizat Eugen Cismăneanţu, primarul oraşului Bocşa.

În momentul semnării actelor, Cismăneanţu numea proiectul drept unul istoric, pentru că viza 52 de străzi, nefiind uitată nicio stradă din Bocşa Montană şi Vasiova. Finanţarea obţinută prin PNDL 2 era undeva la 10,3 milioane de euro, oferta câştigătoare fiind de 35,8 milioane de lei, plus TVA, cifră care reprezenta, pe atunci, cea mai mare finanţare prin PNDL 2 din ţară. Se vorbea atunci despre un termen de maximum 16 luni pentru execuţia lucrărilor, plus patru necesare proiectării. Iniţiativa este una de anvergură, dacă e să ne gândim nu doar la numărul de străzi, ci şi la faptul că, pe lângă covorul asfaltic, include şi partea de trotuare, de spaţii verzi şi rigole pluviale. Totul cu o garanţie de cinci ani.
Şi chiar dacă e un proiect amplu şi istoric, unii bocşeni nu se declară tocmai încântaţi, mai ales cei care locuiesc pe străzi care n-au văzut încă asfaltul, dar care văd acum că se reasfaltează străzi nu demult refăcute…

„Primesc des întrebări de la cetăţeni cu privire la începerea lucrărilor de asfaltare pe străzile care aveau deja asfalt, ne lămureşte şi primarul Eugen Cismăneanţu. Unii mă întreabă de ce am început, de exemplu, pe strada Sadovei şi nu pe o altă stradă, care nu avea asfalt. Răspunsul este următorul: graficul de execuţie a lucrărilor este întocmit încă de la depunerea ofertelor de către constructor. Acest grafic devine obligatoriu odată cu semnarea contractului. După cum aţi observat, strada Sadovei s-a deteriorat foarte mult în urma lucrărilor de canalizare, iar aceste lucrări de asfaltare cred că sunt necesare şi sunteţi de acord cu mine în această privinţă. Cât despre celelalte străzi din contractul de asfaltare, vă pot spune că vom ajunge cu lucrările pe fiecare dintre ele. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 16 luni şi cuprinde pentru 90% dintre străzi, următoarele: refacerea părţii carosabile (drumul), rigole, spaţii verzi, trotuare şi accesul la fiecare proprietate. Pe tot parcursul realizării acestor lucrări apelez la răbdarea, bunăvoinţa şi înţelegerea cetăţenilor“, a încheiat, împăciuitor, edilul.

JCS-Antoniu Mocanu