Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Totul a pornit de la un raport cerut de liberali într-o ședință anterioară despre activitatea fostului viceprimar și vice de la județ, Ilie Iova, acum angajat la „Gugulania“, o societate a Consiliului Local!

Iova a venit să-și prezinte raportul în fața aleșilor locali, fapt care a stârnit nemulțumirea multor consilieri, mai ales a celor de la PNL, PRO România și o parte din PSD. Mai ales că fostul vice a primit cuvântul la dezbaterea bugetului „Gugulania“, „ca să fim în cunoștință de cauză când votăm bugetul“, după cum a precizat președintele de ședință, Valentin Dascălu. De aici a pornit un adevărat scandal, pe un ton foarte ridicat, cu jigniri, ironii, amenințări de-o parte și de alta, scandal pe care încercăm să vi-l redăm cât mai succint.

„Nu are nicio importanță dl Iova la buget, n-am nevoie să-mi povestească, îl vreau scris. Poate să-și prezinte raportul la Diverse, nicidecum la acest punct.“, a spus, printre altele, liberalul Paica, cel care ceruse raportul.

Circ, povești, tâmpenii sunt cuvintele care s-au auzit dinspre o parte a sălii, care i-a reproșat președintelui Dascălu că „e o chestie urâtă ce faceți“. „Dacă nu vreți să ascultați, luați o pauză!“, le-a transmis venerabilul consilier, ceea ce unii dintre colegii săi au și făcut și au ieșit pe coridor, lăsându-l pe Iova să-și expună raportul cu lucrările la care și-a adus aportul în Caransebeș, acesta explicând, printre altele, că „nu l-am făcut în scris pentru că mă îndoiesc că vor înțelege ceva“.

Pe coridoare, cei care au părăsit sala, și-au motivat, printre altele, decizia prin aceea că nu doresc un raport neasumat și nesemnat de niciun șef al lui Iova. După câteva minute s-au reîntors în sală, dar scandalul a continuat, cu o nouă serie de acuzații gen „societate comercială cu iz penal (Gugulania-n.r.)“, „să vă verifice Direcția Antifraudă declarația de avere – (Iova către consilierul Ștefăroi)“ sau „sunteți din 1950 în consiliu, n-ați făcut nimic, ne băgați pumnu în gură, ne manipulați cum vreți dv? – (consilierul Corduneanu către președintele Dascălu)“. „Puteți pleca definitiv, nu vă ține nimeni!“, le-a transmis Dascălu, ceea ce i-a înverșunat și mai tare pe cei care nu vroiau să-l asculte pe Iova, așa că s-a auzit o nouă serie de jigniri și vorbe spuse pe un ton ridicat. Până la urmă cel care a cedat a fost chiar președintele de ședință: „Rămâne la Diverse, dle Iova, ca să terminăm cu circul în consiliul local!“

Dascălu a supus apoi la vot proiectul de buget al societății „Gugulania“, care a avut aceași soartă ca și la ședința din februarie. Adică nu a primit voturile necesare. „Deci bugetul nu vreți să-l votați, de ascultat nu vreți să ascultați!“, a concluzionat Dascălu, trecând apoi la alte subiecte de pe ordinea de zi. Mai trebuie precizat că la Diverse, atunci când i s-a dat din nou cuvântul lui Iova, cei mai mulți din aleșii locali au părăsit sala, nu înainte ca cele două părți să-și mai strige una alta, deh, că așa se întâmplă atunci când bate la ușă campania electorală.

JCS-R.M.