CARAŞ-SEVERIN – Pompierii şi comunitatea au marcat, azi, 175 de ani de la eroica bătălie de pe Dealul Spirii!
De obicei, de Ziua Pompierilor – 13 septembrie, prezenţa echipajelor de intervenţie în locurile aglomerate din oraşe nu putea fi ignorată nici vizual, nici auditiv. Spre încântarea publicului, mai cu seamă a copiilor, prezentarea echipamentelor de intervenţie era un bun prilej de a se fotografia cu cei care le folosesc în timpul misiunilor. În acest an, umbrite de evenimentul de Crevedia, festivităţile au fost adaptate corespunzător, desfăşurându-se ca „Zi a porţilor deschise“ la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ şi la subunităţile din judeţ.
Cea mai amplă dintre acestea, cea de la Reşiţa, a debutat cu un ceremonial militar şi religios, în urma căruia au fost avansate în grad, înainte de termen, şapte cadre militare care s-au evidenţiat în activitatea profesională. O diplomă specială, de „Paramedic al anului“, a fost înmânată plt. Violeta Romina Şuşară, asistent coordonator SMURD, care a fost cooptată de Inspectoratul General în comisia de evaluare la concursurile naţionale de prim ajutor şi descarcerare. „Sărbătorim în fiecare an în data de 13 septembrie curajul, devotamentul şi tenacitatea celor care salvează vieţi şi gestionează, zi de zi, provocări deloc uşoare. Începând cu pagina eroică scrisă în 1848, pompierii români au câştigat încrederea şi respectul cetăţenilor în misiuni grele şi intervenţii complicate. Astăzi, după 175, pompierii continuă să fie eroii noştri, în fiecare zi. Mereu la datorie, mereu prezenţi acolo unde de multe ori a rămas doar speranţa.“, a spus prefectul Ioan Dragomir în deschiderea mesajului său.
Despre istoria şi rolul pompierilor, despre colaborarea lor cu autorităţile publice locale şi cu comunitatea au vorbit, în continuare, vicepreşedintele CJ, Ovidiu Rădoi, viceprimarul Reşiţei, Adrian Dacica şi şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Caransebeş, Ovidiu Roşu.
Un scurt moment demonstrativ, de stingere a unui focar de incendiu, a făcut trecerea spre partea aşteptată cu nerăbdare de cei mai mici participanţi la „Ziua porţilor deschise“: interacţiunea cu pompierii. Copiii s-au fotografiat cu o parte a echipamentului, au manevrat furtunul de stingere şi au acţionat, în voie, sirenele unor autospeciale. Referindu-se la caracterul mai restrâns din acest an, lt.col. Ionel Petru Tilca, inspectorul şef al ISU, a precizat: „Ne-am fi dorit să fim mult mai prezenţi în mijlocul comunităţii. Poate că lucrurile vor sta altfel de 28 februarie, anul viitor!“ E vorba despre Ziua Apărării Civile, o sărbătoare de dată „mai recentă“, care aniversează înfiinţarea, în 1933, a primelor structuri de „Apărăre Pasivă“.
JCS-Walter Fleck