Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Grupul de eleve de la Liceul Hercules, coordonat de prof. Despina Bălteanu, care a pregătit o călătorie inedită cu trenuleţul turistic de Sânziene, a fost atracţia Zilei Universale a Iei în oraşul de pe Valea Cernei!

Gătite de sărbătoare, în ii tradiţionale româneşti cusute de mamele şi bunicile lor, fetele au traversat ieri după-amiază oraşul în trenuleţul albastru, şi el împodobit simbolic cu o ie, dăruind turiştilor şi localnicilor sânziene culese de ele.

Trenuleţul a pornit din Centru – Parcul Vicol, în jurul orei 15.00, urmând traseul complet, respectiv tur şi retur, până la ştrandul 7 Izvoare, trecând prin Piaţa Hercules, unde pavajul a fost recent redat circulaţiei, după ce a fost pus unul nou, cu piatră cubică. Din trenuleţ a răsunat muzică tradiţională românească, fetele împletindu-şi cununiţe din flori de sânziene, să le fie de leac şi de dragoste pentru tot anul.

„Eu continuu să promovez ia românească! Nu fac decât să duc mai departe această tehnică tradițională și acest obiect frumos și unic pe tot globul – ia românească!“, a spus prof. Despina Bălteanu, iniţiatoarea acestei manifestări inedite.

JCS-Alexandra Gorghiu