Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În judeţul nostru, serviciul SMURD ar putea dispărea înainte de a se naşte.

Proiectul de lege a sănătăţii, aflat încă în dezbatere publică, este cel mai contradictoriu subiect din aceste zile. După ce s-a anunţat faptul că toate casele judeţene de asigurări de sănătate se vor desfiinţa, a venit rândul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare – SMURD.

O campanie împotriva acestei informaţii a fost iniţiată şi pe site-urile de socializare, pe unul dintre ele adunându-se 100.000 de semnături. Mai mult, marţi dimineaţă, Raed Arafat, iniţiatorul SMURD, extins în toată ţara (mai puţin în şase judeţe, printre care şi Caraş-Severin), a decis să îşi înainteze demisia. Dacă fondul pentru urgenţe trebuie să fie împărţit cu alte servicii private, niciuna nu va putea acoperi decât anumite bucăţi din sistem.

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Sănătăţii, în aceste zile colegiile medicilor, farmaciştilor şi medicilor dentişti sunt invitaţi pentru consultare pe proiectul de lege. Alături de aceştia, sunt invitaţi membrii din Asociaţia spitalelor şi ai Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România.

„Nu putem fi de acord cu multe lucruri pe care le aduce noua lege. Copiii de până la 16 ani care au părinţii neasiguraţi ce vor face? Ce se întâmplă cu cei instituţionalizaţi? Mai mult, medicii de medicină generală nu pot încheia contracte cu casele de asigurări, ci doar medicii primari de familie. De la 1 ianuarie 2012, s-a mai implementat o găselniţă. Dacă până anul trecut pacientul care dorea să fie consultat fără programare putea să plătească acea consultaţie şi să beneficieze de drepturile de asigurat (medicamente compensate şi gratuite), acest lucru nu mai este posibil acum. Vom aduce amendamente la proiectul de lege al sănătăţii“, a precizat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.

Cât despre SMURD, în Caraş-Severin, acesta ar putea să-şi înceapă activitatea în luna februarie a.c., dacă totul ar merge ca uns.

„Prin Programul Operaţional Regional am primit o ambulanţă de tip C şi una de tip B, iar apoi au sosit, de la Ministerul Sănătăţii alte două de tip B, urmând să mai primim două de acelaşi tip. Suntem în faza în care am solicitat înmatricularea pe cele două ambulanţe de la minister şi următorii paşi sunt obţinerea autorizaţiilor sanitare pentru spaţiile de la fiecare subunitate (Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă şi Bozovici) şi atunci putem da drumul SMURD Caraş-Severin. Au absolvit cursul de paramedici aproape o sută de lucrători ai ISU „Semenic“ şi care, în urma unui protocol cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă, participă ca observatori la intervenţii. Dacă totul merge bine, în luna februarie am putea da drumul la ambulanţele de tip B, care ţin strict de noi“, a precizat col. Titus Susan, inspectorul şef al ISU „Semenic“, instituţia gazdă a viitorului SMURD. Asta în cazul în care nu se decide desfiinţarea instituţiei la nivel naţional pentru înlocuirea ei cu servicii private.

„Nu e normal ce se pregăteşte pentru Sănătate. Nu e normal să privatizezi Urgenţele… e ca şi cum s-ar privatiza Poliţia“, a precizat dr. Cosmin Librimir, medic pe ambulanţă şi fostul director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin.

În ideea privatizării urgenţelor, ar putea apărea trei furnizori concurenţi pentru un singur bolnav, iar decontarea o va încasa doar unul. „Considerăm că sunt necesare atât menţinerea unui anumit segment al sectorului public în sistemul sanitar cât şi privatizarea unui sector din acest sistem. Esenţa bunei funcţionări a sistemului stă în armonizarea sectorului public cu cel privat. Solicităm ca legea sănătăţii să fie adoptată prin referendum“, se precizează într-un comunicat al Alianţei Sindicale Solidaritatea.

Flavius Rotariu