Caraş-Severin, Romania

ROMÂNIA – Președintele Iohannis a anunțat sâmbătă că va decreta starea de urgență. Cel care va coordona tot ce presupune această stare este ministrul de Interne, Marcel Vela! 

Șeful statului, Klaus Iohannis, a anunțat, sâmbătă, că a decis să decreteze starea de urgență în România pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus. Anunțul a fost făcut la depunerea jurământului noului guvern condus de Ludovic Orban, care a avut loc în condiții speciale. Guvernul a fost învestit sâmbătă de Parlament, printr-o procedură urgentată. În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară, spune Iohannis.

Duminică, ministrul de Interne, Marcel Vela, a explicat și ce înseamnă instituirea stării de urgență, începând de luni. Potrivit ministrului, este o măsură pe care multe țări europene au luat-o deja în interesul cetățenilor lor. „De aseară, o echipă formată din reprezentanți ai tuturor ministerelor am lucrat non stop pentru a transmite azi premierului, conform legii, nota de fundamentare care va fi prezentată președintelui în vederea emiterii decretului. Instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea mediului de viață, este spre binele tuturor. Instituțiile statului suntem și rămânem la datorie. Este nevoie de colaborarea fiecăruia, trebuie să acționăm cu calm și responsabilitate și cu grijă“, a precizat șeful MAI.

JCS-Nina Curița