Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Medicii cărăşeni şi reprezentanţii instituţiilor din Sănătate susţin că nu toate afecţiunile au nevoie de această investigaţie. Cu toate acestea, lista de aşteptare, atât pentru Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică (RMN), cât şi pentru computerul tomograf, se întinde pe mai multe luni, în cazul primului aparat chiar până în februarie 2017.

În mai multe şedinţe mediate de Instituţia Prefectului, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au explicat faptul că o adresabilitate crescută a populaţiei judeţului către anumite investigaţii nu reprezintă neapărat şi o înrăutăţire a stării de sănătate. „Am aflat că lista de aşteptare pentru efectuarea unui RMN la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa se întinde pe multe luni. Cu siguranţă nu toţi cei care se află pe acea listă au nevoie de această investigaţie. Oamenii au auzit că RMN-ul este o investigaţie de înaltă acuitate şi acum, pentru orice afecţiune se merge la RMN. Or, solicitările pacienţilor se reflectă chiar şi în trimiterile medicilor, în condiţiile în care sunt diagnostice care pot fi puse şi în urma altor investigaţii“, a explicat reprezentantul CJAS.

Potrivit datelor oficiale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, programările la RMN ajung până în februarie 2017, iar cele la computerul tomograf, până în iarna acestui an. Medicii explică starea de fapt ca o „modă, un trend“, care a mai fost remarcată şi cu alte ocazii. „Nu cred că e un procent majoritar pe lista respectivă a «pasionaţilor de RMN». Cred că, mai degrabă, având un RMN după atâta timp în județ, există un exces, sau mai bine spus o suprainvestigaţie liniştitoare pentru medicUL care solicită pacientului să-şi facă un RMN pentru încredere în diagnostic. Eu nu învinovăţesc pacientul, pentru că medicul poate explica bolnavului că suferinţa lui nu are nevoie de investigaţie la RMN. Solicitarea pacientului vine cumva în aşteptarea medicului. Evoluţia tehnologică în diagnostic a dus la asemenea cazuri, fie că a fost vorba de radiografii, ecograf, computer tomograf. RMN-ul reşiţean este foarte aglomerat, dar în sistemul de sănătate actual nu putem trage concluzia că în Reşiţa ar mai trebui trei – patru RMN-uri. Cineva trebuie să-şi asume dacă acel RMN e indicat sau nu. Sunt unele proceduri unde este mai bun computerul tomograf, spre exemplu pentru anumite diagnostice“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei Județene de Sănătate Publică.