Respectă-te, deci vino la teatru! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Este dictonul Teatrului de Artă din Deva, cu care regizorul Mihai Panaitescu invită publicul la primul său spectacol pe care-l pune în scenă la Reșița. „Contracții” își are premiera duminică seara de la ora 19:00, aducându-le pe scenă pe Cezara Crețu, Ioana Dobrea și Rusalina Bona. „E cool să fii cult”, afirmă managerul teatrului reșițean, Gabriel Ionescu invitând astfel spectatorii în sală!

„Contracții”, un spectacol dur despre felul cum corporatiștii își dezumanizează angajații. Lucru sugerat inclusiv de afișul pe care oamenii apar legați cu sfori trase de cineva de sus. Spectacolul vorbește despre dezumanizarea angajaților în marile companii și viața lor personală în funcție de cea de la serviciu. Balansul dintre cele două este foarte bine realizat de Mike Bartlett, autor destul de tânăr, realizator și scenarist de film premiat de Uniunea Scriitorilor din Marea Britanie, viziunea regizorală și aportul actorilor venind în completarea textului. Luminile sunt realizate de Lucian Moga, cel mai bun light designer din țară, însă spectacolul se bazează în mică măsură pe mijloace tehnice. Asta deoarece regizorul Mihai Panaitescu vrea un spectacol bazat strict pe actori și pe emoția pe care ei o transmit, pe mișcările lor care transmit mult chiar dacă cuvintele lipsesc.

„Este o piesă de teatru contemporan, de un realism dur, crud, dar care prin interpretarea foarte bună a celor trei actrițe, reușește să pună întrebări. Misiunea teatrului nu este de a rezolva probleme, ci de a pune întrebări. Dacă spectatorul iese din sală punându-și unele întrebări, înseamnă că noi ne-am atins scopul”, afirmă regizorul despre spectacolul în premieră națională. În opinia sa, teatrul este cel mai important vehicul de a transmite idei, este cea mai spectaculoasă transfuzie de umanitate de pe scenă spre public, deoarece o carte se citește mai greu însă teatrul este un concentrat de viață de la care putem afla foarte multe într-un timp foarte scurt. „Oamenii vin la teatru pentru că e cel mai frumos spectacol live și, în mintea ta, rămâi cu ceva care va ieși atunci când trebuie”, a încheiat Panaitescu, apreciind infuzia de tinerețe de la teatrul reșițean și felul cum cele trei actrițe își fac treaba în spectacol.

Cu siguranță, cele mai mari emoții le va avea Cezara Crețu, aflată la rolul de debut pe scena teatrului reșițean. „Nu mă așteptam ca primul meu rol aici să fie unul atât de mare. Ceea ce am de făcut mi se pare greu, dar foarte ofertant și foarte frumos. Mă bucur de colaborarea cu cei care fac parte din spectacol. Sper că vom transmite ceea ce vrem să transmitem, că lumea va pleca de la spectacol cu ceea ce credem noi despre tema asta”, afirmă Cezara Crețu.

Duminică seara, Măria Sa publicul va umple sala ca s-o vadă pe scenă eliberată de contracțiile oricăror emoții.

JCS-Ionel Ivașcu

Adaugă comentariu