Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Locuitorii municipiului de pe Bârzava pot să-şi eşaloneze impozitele restante, taxele sau alte obligaţii fiscale datorate bugetului local pe o perioadă de cel mult 5 ani!

Aleşii locali au decis, la finele anului trecut, să aprobe procedura de acordare a eşalonărilor la plata restanţelor datorate de persoanele fizice şi juridice, venind astfel, în ajutorul celor care se confruntă cu dificultăţi financiare. Potrivit hotărârii de consiliu local aprobate la finalul lunii decembrie, contribuabilii pot beneficia de eşalonări sau amânări de la plata obligaţiilor fiscale şi bugetare, precum şi de scutiri sau reduceri ale majorărilor de întârziere.

Raportul de specialitate întocmit de Direcţia de Taxe şi Impozite din cadrul primăriei prevede că eşalonarea de la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 5 ani, iar amânarea de la plată pe o perioadă de cel mult 6 luni, dar care nu poate depăşi data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă. Nu se acordă eşalonare de la plată pentru sumele restante mai mici de 500 de lei în cazul persoanelor fizice şi respectiv mai mici de 5.000 de lei în cazul celor juridice. Pentru sume cuprinse între 500-5.000 de lei, reşiţenii pot plăti într-un termen de cel mult 2 ani, iar pentru sume ce depăşesc 5.000 de lei, eşalonarea se poate face pe perioadă de cel mult 5 ani. Pe toată perioada eşalonării sau amânării, 50% din majorările de întârziere se amână de la plată. În situaţia în care sumele eşalonate sau amânate au fost stinse în totalitate, penalităţile de întârziere amânate la plată se anulează.

Pentru a putea beneficia de aceste facilităţi, contribuabilii, persoane fizice și juridice, trebuie să constituie şi niște garanţii, asta însemnând o sumă egală cu 2 rate medii din eşalonare în cazul persoanelor fizice, iar pentru cele juridice, garanţia trebuie să acopere totalul obligaţiilor fiscale eşalonate sau amânate la plată. Exceptate de la depunerea acestor garanţii sunt instituţiile publice şi instituţiile de învăţământ. Cei interesaţi se pot adresa pentru mai multe informaţii Direcţiei Impozite şi Taxe, cererile şi actele necesare putând fi depuse la sediul acestei direcţii din Piaţa 1 Decembrie 1918 Nr.9, la registratura Primăriei Reşiţa sau pot fi trimise prin poşta electronică.

JCS-Nicoleta Moraru