Reşiţa va avea două parcări multietajate - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Una va fi între Diamant şi BCR, pentru zona stadion Doman şi Centru – unde strada pizzeriilor va deveni pietonală –, şi alta în Stavila, pentru a degaja de maşini zona montană!

Primarul Ioan Popa a vorbit despre două noi obiective realizabile chiar până anul viitor, dacă finanţatorii ne vor fi alături. Este vorba despre două parcări multietajate, de câte 400 de locuri fiecare, în sistem „park & ride“, cei care vor parca acolo urmând să aibă la dispoziţie inclusiv autobuze electrice pentru a călători prin oraş sau spre zona montană.

„Între BCR şi clădirea Diamant, avem un proiect deja gata pentru un «park & ride», pentru o parcare multietajată, de circa 400 de locuri, a precizat primarul Ioan Popa. Încercăm să introducem o finanţare cu ADR-ul. Avem două parcări făcute în maniera asta, multietajate: una aici în Centru şi una în zona Stavila. Cea din zona Stavila, absolut sigur, am discutat deja la sfârşitul lunii martie, este validă şi o pot finanţa pe fonduri europene de «park & ride», cu plată, cu alte zece autobuze electrice, care vor genera trafic de călători spre zona montană, astfel încât să nu mai iasă din Reşiţa presiune de maşini spre zona montană. Pentru că n-avem parcaje sus şi să încercăm să încurajăm ca oamenii să se deplaseze cu maşini de transport public“.

Parcarea multietajată din zona Diamant-BCR va deservi centrul oraşului şi zona de stadion Doman. Întrebat când vor putea fi folosite locurile din centru, primarul a răspuns: „Pentru a le face avem două opţiuni. Dacă finanţatorul, ADR-ul ne spune: «Da, sunteţi valizi!», studiul de fezabilitate e gata, numai îl introducem şi facem cererea de finanţare şi ne dau banii. Şi atunci, în cazul ăsta, putem să spunem că la anul o realizăm. Dacă întâmpinăm probleme, nu este exclus să luăm un credit pe o perioadă lungă de timp, 15-20 de ani, şi pe un studiu de eficienţă economică să realizăm parcarea din bani rambursabili, pe care să-i rambursăm în procent semnificativ din taxele de parcare de acolo. Odată ce avem parcarea de acolo, am putea să transformăm în pietonală zona asta din spatele Primăriei, zona Soho, Capricio, Atelier, să devină zonă pietonală, pentru că atunci riveranii pot parca în acea parcare pe o taxă anuală rezonabilă. Şi în acelaşi timp toţi cei care vor veni şi vor pune presiune pe oraş vor avea unde să parcheze în zona respectivă“.

Tot legat de parcarea Diamant-BCR, edilul a precizat că 80% din terenul de acolo este al primăriei. Restul aparţine câtorva proprietari privaţi, însă fiind vorba despre o parcare, un proiect de interes public, se va putea recurge la expropriere.

JCS-A.M.

4 Comentarii

 1. FANFAN LA TULIPE Reply

  Posibil si LIDL-ul de pe Vale Domanului sa plece frumusel si sa se construiasca frumos acolo, ceva ce sa deserveasca intereselor hotelului Primarului ce a crescut ca o ciuperca in ultimele luni…..nu spui ce, dar e vorba tot de masini ! Sic ! !

  • Gică C0ntra! C0mentezi negativ la orice proiect al primarului. Tu nu ai altceva mai bun de făcut? De fapt, nu te duce capul decât la atât…
   Mai bine lasă-ne, să vedem ce face!
   P.S. C0C0 mai înseamnă și paraii cu care ești plătit să faci asta, zilnic.

 2. Foarte buna ideea cu transformarea strazii pizzeriilor in pietonala, dar sper ca se are in vedere si un pasaj nou sau modernizarea celui existent astfel incat sa fie accesibil pentru toata lumea. Adica introducerea unui lift sau un pasaj nou suprateran + lift.

 3. Nu poate Primaria sa stranga 50 de muncitori si un inginer si sa inceapa sa construiasca blocuri, sa-si faca un atelier pt prelucrari mecanice, o croitorie, si Statul trebuie sa aibe parte din contributia sa directa la Economie si asa se naste concurenta in lipsa firmelor nasite care-si stabilesc ora de munca la o cafea.

Adaugă comentariu