Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Chiar dacă unii angajaţi au resimţit câteva întârzieri în privinţa plăţii salariilor, lucrurile stau cu totul altfel la actualul operator.

Câţiva reşiţeni angajaţi ai Termo Serv CET – societate apărută în urma ciuntirii vechilor operatori de pe piaţa termoficării reşiţene – s-au plâns redacţiei vizavi de faptul că nu şi-au luat salariile, ridicând temătoarea întrebare dacă nu cumva şi firma la care lucrează acum este în pragul falimlentului şi va urma să aibă aceeaşi soartă precum predecesoarele sale, CET Energoterm şi CET 2010.

Situaţia nu este deloc rea pentru noul operator Termo Serv CET, după cum ne asigură Constantin Tarbuzan, directorul societăţii. Potrivit acestuia, nu a fost vorba despre o imposibilitate de a plăti salariile, fiind întârziată pentru câteva zile doar achitarea restului de plată. Situaţia ar fi fost provocată de intrarea în derulare a unui nou contract şi acutizată de faptul că se lucrează prin Trezorerie. Însă lucrurile au intrat pe făgaşul normal.

Dacă acum un an şi ceva, la închiderea CET 2010, operatorul de termoficare avea 87 de angajaţi, în perioada de glorie, CET Energoterm ajungea undeva la 385 de salariaţi. Astăzi, Termo Serv CET număru doar 34 de angajaţi. Până la urmă nu mai vorbim despre vechiul operator de termoficare, care are în sarcină un sistem centralizat, supradimensionat comparativ cu numărul de abonaţi, ci despre o societate care se ocupă în principal de asigurarea încălzirii în mediul şcolar.

În cazul obiectivelor mari, construite în cadrul proiectului vizând centralele de cartier, supravegherea cazanelor este asigurată permanent cu personal, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, şi în cele de sărbătoare legală. Sunt anumite zone rău famate din municipiu unde lăsarea fără supraveghere a obiectivului ar duce la pierderi impresionante din furturi aparent minore, pentru că hoţii n-ar şti care este valoarea reală a pieselor metalice pe care le-ar sustrage. „Pentru orice punct se lucrează cu câte o persoană, în trei schimburi. În total, 4,5 locuri de muncă sunt ocupate pentru fiecare asemenea punct de lucru, fiind nevoie de aceşti angajaţi pentru că există şi sâmbete şi duminici, sărbători legale, concedii. În plus, în afară de operatorii de cazane, avem electricieni, instalatori, sudori, personal tehnic, contabil etc.“, a detaliat directorul Constantin Tarbuzan, pentru a explica faptul că schema de personal nu este deloc supradimensionată faţă de volumul de activitate.

Fiecare corp de clădire aparţinând unităţilor de învăţământ are câte un modul pentru automatizare, iar unele dintre şcoli au, în funcţie de dimensiuni, mai multe centrale termice în genul celor de apartament, legate în cascadă. Acestea pornesc în funcţie de necesităţi şi de temperatura exterioară. Toate acestea necesită supraveghere. Totodată, din cauza gerului, sunt afectate diferite porţiuni de conducte, însă situaţiile sunt punctuale.

Şi dacă tot avem operator nou – în locul vechilor CET-uri al căror sediu urmează să fie demolat – acesta îşi are sediul într-una din vechile casierii din Lunca Bârzavei, undeva în spate la Billa. Dar cel mai important de menţionat este faptul că nu are datorii iar renunţarea la sistemul centralizat de distribuire a energiei termice a dus atât la o economie de gaz, cât şi una la bugetul local, care suporta tot mai greu acordarea de tot felul de subvenţii.