Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Chiar dacă municipalitatea reșițeană a reușit să obțină, pentru actualul exercițiu financiar european, 56 de milioane de euro pentru dezvoltare urbană durabilă, planurile autorității locale nu se vor limita la atât. Primarul Ioan Popa spune că ținta, pe mai multe axe de finanțare ale POR, se ridică undeva la 150 de milioane de euro!

Zilele trecute, Vestul și-a împărțit alocările pe mediul urban, iar Reșiței și Caransebeșului le-a revenit o felie de 69 de milioane de euro. Potrivit celor de la ADR, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională au votat alocarea financiară pentru Programul Operațional Vest 2021-2027, inclusiv sumele pe care le pot accesa UAT-urile din mediul urban, pentru dezvoltarea urbană durabilă. Dintre reședințele de județ din regiune, Timișoara va putea accesa 91 de milioane de euro, Aradul – 65, Reșița – 56, iar Deva – 47. La celelalte municipii din regiune vor ajunge 111 milioane de euro, dintre care 13 la Caransebeș, și 124 la orașele din regiune. Sumele vor putea fi accesate pentru proiecte de eficiență energetică – blocuri, respectiv clădiri publice, mobilitate urbană, educație, revitalizare și regenerare urbană.

L-am întrebat pe primarul Ioan Popa ce reprezintă această alocare, de 56 de milioane de euro, pentru Reșița. „Pfff, da, așa e, mărturisește șeful administrativului reșițean. Avem alocați în mod direct 55 de milioane de euro. Asta nu înseamnă că suntem limitați la această sumă, în afara acestor alocări existând evident foarte multe axe de finanțare în sistem competițional. Ținta noastră, strict pe axele POR, este de circa 150 de milioane de euro“.

Știut este faptul că urbea a fost mereu pregătită, la capitolul proiecte, cu echipa. Ce proiecte avem pentru acești bani, ce direcții vor fi urmărite? Primarul Ioan Popa detaliază: „Legat de proiecte, cu acordul ADR Vest, am demarat încă de anul trecut 3 proiecte, agreate de comun acord, proiecte ce însumează circa 50 de milioane de euro. Menționez aici: reabilitarea spațiilor intracartier în microraioanele din Govândari (1, 2, 3 și 4), circa 20 milioane euro; reconversia Funicularului, realizarea de alei și a opt poduri pietonale, pe malul drept al Bârzavei, circa 18 milioane de euro; alimentare apă/canal a zonei Secu, plus amenajare piste de cicloturism în zonă, circa 7 milioane de euro. Aceste 3 proiecte au fost deja demarate, se află în faza de proiectare, având acordul de principiu al ADR-ului“, a încheiat edilul.

JCS-T.K.