Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şi nu este vorba despre vreo glumă sau de vreun dezastru ecologic. Pur şi simplu, municipalitatea reşiţeană este pe cale să intre într-o reţea care va transforma PET-urile în fulgi, din care ulterior se pot face fibre textile de înaltă calitate sau chiar… mobilă.

În ultimele săptămâni, mari lanţuri de magazine din ţară anunţau că, în numele reciclării şi protecţiei mediului, scot pe piaţă îmbrăcăminte şi încălţăminte sportivă din PET-uri reciclate. De altfel, cei de la Adidas se laudă cu faptul că recuperează plasticurile din Ocean, pentru a ne vinde încălţări de calitate, deloc ieftine. Ei, bine, Reşiţa ar putea avea şansa să se numere printre furnizorii de PET-uri, după cum ne spune chiar primarul Ioan Popa, în urma unor discuţii cu o mare companie austriacă.

Ideea a plecat de la deja eterna problemă a noului deponeu de la Lupac, a cărui situaţie a fost prezentată, într-o informare, într-o recentă şedinţă a Consiliului Judeţean, prilej cu care s-a reiterat ideea că primăriile nemulţumite de întârzieri, care au cheltuieli mari cu transportul gunoiului prin alte părţi, ar trebui să dea în judecată ADI-ul, nu forul judeţean. Vizavi de această situaţie, primarul Ioan Popa preciza că „din ADI nu putem ieşi decât în urma unei sentinţe judecătoreşti. Deci dacă vom acţiona ADI-ul în instanţă, vom cere inclusiv acest lucru. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deşeuri are personalitate juridică şi cumulează ca parteneri toate primăriile din judeţ. Consiliul Judeţean este, ca să zic eu, părintele lor spiritual. Acolo s-au întâmplat proiectarea, urmărirea lucrărilor, de către cei de acolo. ADI-ul are foarte puţini angajaţi, cred că în jur de şapte“.

„Noi studiem lucrul ăsta şi noi cred că vom da în judecată ADI-ul, ne-a declarat primarul Ioan Popa. Nu vom da în judecată firma pentru că noi, Primăria Reşiţa, nu avem contract cu firma care a făcut deponeul. CJ sau ADI are contract cu firma. Eu pot să dau în judecată ADI-ul, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, pentru că practic eu am plătit peste 1,5 milioane de euro în aceşti doi ani de când cărăm gunoiul la Oradea. Şi probabil că o să facem lucrul ăsta. La mijlocul lunii decembrie am avut o discuţie cu o companie mare austriacă, cu care încercăm să facem un parteneriat şi să transformăm reciclabilul PET în granule. Încercăm să-i convingem, să-i aducem în Reşiţa. E o fabrică în Austria, la Graz, şi una în Polonia“. Edilul preciza că, în această perioadă, o delegaţie a municipalităţii va face o deplasare la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a studia posibilitatea ca această iniţiativă să fie pusă în practică.

De fapt, în mai multe colţuri ale lumii, PET-urile sunt selectate, separate în funcţie de calităţi şi culori, transformate în fulgi şi granule, pentru ca apoi să fie folosite pentru producerea de fibre textile de înaltă calitate sau chiar mobilier. „Practic, înainte de a ajunge la deponeu, să luăm cantităţile de reciclabil de PET, şi discutăm aici nu numai de Caraş-Severin, ci de cinci judeţe, de cele patru din Regiunea Vest, plus Mehedinţi. Şi dânşii au o filială şi în Serbia, şi acum se adună cantităţile de PET inclusiv de pe partea de Belgrad“, spunea primarul.

JCS-Antoniu Mocanu