REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană a dat startul reabilitării tuturor parcărilor din oraş!
Prima luată în vizor este cea din spate de la Victoria, primarul Ioan Popa estimând că amenajarea va fi gata undeva „între 30 şi 45 de zile. Vom face o parcare modernă, cu iluminat, copaci, platforme subterane pentru gunoiul menajer şi reciclabil, urmând ca celelalte două parcări pe care le avem în buget să le realizăm tot în anul acesta. Mă refer aici la parcarea de vizavi de Universitate şi parcarea de la Judecătorie. Sunt şi cele mai deteriorate parcaje în care nu s-a intervenit deloc în ultimii 50 de ani. Veşti îmbucurătoare vin din taxele de parcare! După o săptămână, fără să aplicăm coerciţii de niciun fel, suntem într-o cadenţă de circa 10-12.000 de lei pe zi“.
Edilul a subliniat faptul că încasările mari sunt „veşti îmbucurătoare pentru că practic aceste sume vor genera resursa financiară cu care vom face parcaje în următorii 2-3 ani în oraş. Începând de luna aceasta ne-am propus să mergem şi pe metode coercitive şi acolo unde nu se înţelege că trebuie să contribuim cu toţii la modernizarea acestui oraş, trebuie să aplicăm legea“.
Trebuie subliniat faptul că sunt cu plată doar parcările din zone relativ centrale, de interes public major, mereu aglomerate, unde mulţi reşiţeni au de rezolvat probleme, dar nu găsesc un loc să-şi lase maşina, „adică vizavi de universitate, în Centru, la Victoria, la Spital, la Judecătorie, la Finanţe“. Doar că, după instituirea măsurii de taxare, multe dintre ele au cam ajuns goale, conducătorii auto preferând să-şi lase maşinile în ograda marilor magazine. Cu titlu de exemplu, Finanţele sunt goale, iar Lidl-ul de pe strada Toamnei e plin.
Şeful administrativului reşiţean ne-a mai vorbit despre parcări supraetajate, una în zona centrală, cealaltă în Stavila. Am reţinut detalii despre proiectul Smart, pe fonduri europene, în care municipalitatea şi-a trecut camere de filmat, monitorizarea traficului, cântărirea dinamică a vehiculelor, care include şi sistemul de smart parking. Fiecare loc de parcare va fi urmărit din asfalt de senzori care vor alerta Primăria dacă cineva şi-a parcat maşina fără să plătească. În acest caz, cineva de la Primărie va merge direct acolo, pentru a aplica amenda.
Se va investi serios, se vor monta tot felul de dispozitive inteligente, vom avea şi parcomate smart, unde vom putea plăti cu bani sau cu card. Dar până atunci avem la dispoziţie SMS-urile şi aplicaţia Tpark, un sistem funcţional în mai multe oraşe din ţară. Iar cei care vor să parcheze intervale mai îndelungate, pot recurge la abonamente de o zi, de o săptămână, de o lună sau chiar anuale. Potrivit primarului Ioan Popa, taxarea s-a deschis înaintea introducerii parcomatelor, pentru că acestea sunt enorm de scumpe, fapt pentru care este de preferat cumpărarea lor pe fonduri europene, nu din bugetul local.
JCS-A.M.