Caraş-Severin, Romania

BOCȘA – Deşi nu se află în ţară, pandemia ţinându-l încă departe de locurile natale, bocşeanul ne-a trimis la redacţie câteva careuri pentru a marca o jumătate de secol de la debutul său în revista Rebus!

Cititorii noştri au remarcat, cu siguranţă, în ediţia de luni a Jurnal de Caraș-Severin, 11 mai 2020, că în pagina 2 am propus, drept bonus, careul „Pătrat“, primit de la Adalbert Gyuris, împreună cu alte careuri de rezolvat. Pasionaţii în domeniu sau, poate, foşti colegi de rebusistică îşi aduc aminte că nu o dată i-a pus în încurcătură cu definiţiile sale. Pentru a marca aniversarea din acest an, ne facem o datorie de onoare în a-l prezenta cititorilor noştri de azi şi de ieri, publicându-i câteva din careurile care l-au consacrat ca rebusist.

Originar din comuna Vermeş, s-a născut în 23 august 1953, în satul Izgar, provenind dintr-o familie mixtă germano-maghiară. În 1953 se mută cu toată familia în Bocşa Română, între 1992-1997 fiind profesor la Liceul Nr. 1 din Bocşa, unde editează revista școlară a liceului, Amprente. Pictor, sculptor, prozator, poet şi publicist român de etnie germano-maghiară, Adalbert Gyuris a desfăşurat în decursul anilor o intensă activitate publicistică, semnând articole de presă, reportaje, interviuri, rebus și enigmistică, dar şi literatură, respectiv poezii și povești. A colaborat la ziare și reviste din România, (peste 50 de publicații) și din străinătate (Danemarca, Anglia, Republica Moldova, Israel, SUA, Ungaria şi Germania). De asemenea, a fost corespondent al cotidianului Timpul din Reşiţa şi al ziarului Timişoara, precum şi redactor la ziarul Vasiova. În perioada 1990 – 2012 a realizat 67de interviuri cu personalități marcante din cultura românească. În anul 1997 a emigrat în Germania, de atunci fiind stabilit la Augsburg.

Referitor la activitatea rebusistică, reamintim că a debutat în revista Rebus în 20 aprilie 1970, el fiind autorul a numeroase careuri de rebus, integrame şi enigmistică minoră, publicate în publicaţiile de profil. Dealtfel, revistele Rebus, Rebusache şi Flacăra-Rebus vor publica în acest an materiale realizate de bocşeanul nostru de-a lungul timpului, pentru a marca cei 50 de ani de colaborare. Trebuie menţionat, desigur, că el este autorul unui careu rebus record de 10×10 (Fantezie cu X), în care toate cuvintele conțin litera X, precum şi al unui careu cu litera Y. Lansăm, cu acest prilej, provocarea de a rezolva careurile semnate de Adalbert Gyuris, pe care le vom publica în ediţiile viitoare ale cotidianului nostru, Jurnal de Caraș-Severin.

JCS-Alexandra Gorghiu