BĂILE HERCULANE – De-abia din acel moment ar urma să curgă termenul de execuție al lucrărilor, estimat la 26 de luni!
Dacă notam, în 13 august 2024, că „lansată în ianuarie 2024, licitația vizând modernizarea celor două corpuri de clădire a ajuns la final, urmează execuția, până în 2026!“, revenim, acum, cu precizarea că de abia în urmă cu câteva zile a fost lansată licitația pentru achiziția serviciilor de consultanță și supervizare a lucrărilor! Fiind vorba despre bani europeni, execuția lucrărilor nu poate fi derulată chiar pe principiul „facem, șefu’, să fie bine pentru toți“, ci doar în acord cu procedurile agreate de finanțator. În cazul de față, cerința este ca un „supervizor“ să asigure managementul tehnic și financiar al contractului de proiectare și execuție, pe toată durata derulării acestor faze, precum și în perioada de garanție. Vorbim așadar despre un contract de 87 de luni, ale cărei faze sunt următoarele: 9 luni proiectarea, 17 luni execuția, 60 de luni garanția plus 1 lună ca perioadă de închidere a contractului. Prețul serviciilor de consultanță/supervizare este estimat la 245.582 lei, iar termenul de depunere a ofertelor este 28 mai. Prin urmare, având în vedere viteza medie de înaintare în domeniul feroviar, cel mai devreme prin august ne-am putea aminti și întreba „ce se mai aude despre Gara Băile Herculane“?
Până atunci, să ne reamintim câteva date despre contractul propriu-zis de reabilitare!
Din cele două oferte, aflate în evaluare între 20 februarie și 24 iulie 2024, câștigătoare a fost declarată, după deliberări, cea a asocierii GDO MOV Impex (Baia Mare) – GLB TRANSARK (București). Având ca titular Sucursala Regională de Căi Ferate Timişoara, pentru efectuarea lucrărilor presupuse de punerea în operă a proiectului „Modernizarea/reabilitarea a 47 de staţii de cale ferată din România – SRCF Timişoara Lot I Staţia Băile Herculane“, au fost alocate maxim 19,3 milioane de lei, din fonduri UE, prin Programul Operațional Transport 2021 – 2027.
Conform documentației, corpul principal va beneficia de: restaurarea/reabilitarea clădirii existente, monument istoric; restaurarea elementelor interioare/exterioare originale degradate – picturi inițiale, mozaicuri etc.; amenajarea sălii de așteptare în holul central; refacerea ghișeului casei de bilete după modelul inițial și restaurarea ceasului și scării interioare. Clădirea auxiliară urmează a fi transformată în Centru de Instruire a Personalului Feroviar, urmând ca fațadele și planșeul din zona de acces, singurele elemente valoroase conform studiului istoric, să fie și ele restaurate.
În afară de aceste lucrări, modernizarea ansamblului de clădiri din stația Băile Herculane mai presupune: înlocuirea instalațiilor sanitare, termotehnologice și electrice, a instalațiilor de detecție și de semnalizare la incendiu, reabilitarea peronului aferent liniei I, dar și facilități pentru persoanele cu dizabilități, în scopul îmbunătățirii condițiilor de exploatare și pentru asigurarea unor servicii moderne publicului călător. Termenul, după cum spuneam, este de 26 de luni, numărate de la o dată pe care o vom consemna… altă dată!
JCS-Walter Fleck