Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cea pentru mall-ul din Reșița vizează în schimb o suprafață utilă echivalentă cu totalul celei autorizate în semestrul I din 2023!

Numărul autorizațiilor de construire eliberate, în județ, în primul trimestru al acestui an a fost de 41, în scădere cu 35% față de trimestrul I din 2023 (de la 63), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, au fost eliberate 29 de autorizații pentru clădiri rezidențiale, cu o suprafață utilă totală de 7.940 mp (față de 47 clădiri însumând 8.129 mp, în 2023) și 12 autorizații pentru clădiri nerezidențiale, cu o suprafață utilă totală de 36.899 mp (față de 16 clădiri cu 9.011 mp).

În aceste condiții, autorizația care „face toți banii“, dar mai ales toți cei 32.016 mp de suprafață utilă, este cea intitulată „Construire centru comercial; împrejmuire; amenajare parcări; alei auto și pietonale; accesuri; semnalistică rutieră; spații verzi; amenajarea și construirea zonei tehnice; branșare la utilități și instalații de utilizare aferente; amplasare semnale publicitare și totemuri; organizare șantier“, care se referă, evident, la viitorul mall ce va fi construit pe fosta platformă industrială Mociur (foto). Autorizația a fost eliberată în 29 martie către Ceetrus România și are o valabilitate de 36 de luni, echivalentă cu durata execuției, la capătul căreia Reșița nu va mai putea fi prezentată, în titlul știrilor economice, drept „cel mai mare oraș din țară fără un proiect de retail modern“.

Revenind însă la statistică, și la nivel național s-a înregistrat o scădere față de trimestrul I al anului trecut în ceea ce privește numărul autorizațiilor de construire eliberate. Comparativ cu aceeași lună din 2023, în martie 2024 s-a evidențiat o scădere atât a numărului de autorizații eliberate pentru clădiri rezidențiale (-9,2%), cât și a suprafeței utile totale (-16%).

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu