Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Patriarhia anunță măsuri excepţionale și fără precedent, luate de către Biserica Ortodoxă Română!

La începutul săptămânii a avut loc o întâlnire oficială între Prea Fericitul Patriarh Daniel şi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, în cadrul căreia s-au discutat aspecte legate de protejarea şi corecta informare a preoților și credincioșilor, cât şi despre măsuri de prevenire şi combatere a coronavirusului.

Patriarhia Română a anunțat populaţia că recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă. Credincioșii care manifestă simptomele de gripă de orice fel, sau cele care sunt monitorizate de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate si spațiul bisericii, pentru a nu expune alți cetățeni la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele cu risc de contaminare pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul și televiziunea patriarhiei. Toți cei care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie, într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană.

„Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică (…), persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează“, se precizează în comunicat.

Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie. „Da, am avut la începutul săptămânii o întâlnire cu Prea Fericitul Daniel și am discutat despre binecuvântarea unor măsuri de protecție a preoților si informarea enoriașilor din parohii, iar cu Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Ioan al Banatului, am vorbit despre promovarea în biserici a metodelor de acțiune împotriva coronavirusului, aflate la îndemâna oricărui credincios. Sunt deschideri extraordinare și mulțumesc public Bisericii Ortodoxe pentru deschidere şi implicare în siguranța publică şi protejarea compatrioţilor”, ne-a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

JCS-Nina Curiţa