Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cei opt studenţi străini, participanţi în cadrul unui proiect derulat în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara, au părăsit recent satul Valeapai. La plecare, ei au lăsat un cadou pentru locuitori!

Recent, la Valeapai s-au încheiat activităţile din cadrul programului „UNITA-Rural Mobility“, prin care opt studenţi de la universitățile din Torino (Italia) și Zaragoza (Spania) au locuit şi au muncit timp de o lună alături de localnici. Tinerii au dat o mână de ajutor la lucrările de renovare care s-au derulat la căminul cultural, parohie, moara din sat, la podul peste Pogăniş şi la recondiţionarea unei fântâni. De asemenea, au participat alături de voluntari şi de echipa de la Acasă în Banat la acţiunea Color the Village. Fără nicio experienţă de acest gen, studenţii străini au lucrat cu multă determinare, iar la final, drept cadou pentru locuitorii localităţii, au ridicat împreună cu cei de la Acasă în Banat un stâlp cu indicatoare către localitățile de origine, precum şi spre alte destinații.

„Am încheiat activitățile în cadrul programului «UNITA- Rural Mobility» și ne-am luat rămas bun de la cei opt studenți din Italia și Spania, care timp de aproape o lună au stat cu noi la Valeapai. Au fost zile foarte intense, cu un program încărcat și multe obiective ambițioase pe care ne-am propus să le atingem, pentru comunitate. Deși nu au avut nicio experiență, cei opt studenți au fost muncitori și determinați, întotdeauna pozitivi și dornici să învețe lucruri noi. Împreună cu ei am zugrăvit, reparat, vopsit, construit, zugrăvit, desenat, cosit și multe altele. În tot acest timp am lucrat la clădiri importante pentru comunitate: căminul cultural, parohia ortodoxă, moară, am lucrat la alte patru case din sat incluse în Color the Village și, din propria inițiativă, au făcut amenajări și înfrumusețări la casa gazdelor, așa cum au învățat în tot acest timp. Împreună am recondiționat una din cele mai bune fântâni din sat, am curățat și zugrăvit podul peste Pogăniș, iar la final, ca un cadou pentru sat, am ridicat un stâlp cu indicatoare către localitățile de origine și alte destinații care atrage toate privirile. Mulțumim! Thank you! Gracias! Grazie! Proiectul a fost derulat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și a fost posibil cu sprijinul localnicilor care ne-au găzduit și hrănit pe tot parcursul șederii lor: Angela și Valentin Hodinescu, familia părintelui Ionuț și Mihaela Vatră, familia Ancuței Sfîrcoci, familia Gabrielei Hodinescu. Ne-au fost alături și voluntarii Asociației Acasă în Banat, care au ajutat la coordonarea activităților și Primăria Ramna, care ne-a pus la dispoziție căminul cultural.“, au precizat cei de la Asociaţia Acasă în Banat.

JCS-Nicoleta Moraru