Proiectul de trecere a frontierei cu bacul nu trebuie blocat - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este concluzia la care s-a ajuns în urma discuţiei tete-a-tete dintre preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca şi primarul, încă nevalidat, de la Moldova Nouă, Adrian Torma!

Revenim asupra subiectului, deschis de Dunca în urma indignării pe fondul salariilor angajaţilor de pe bac-ul Baziaş-4, marţi având loc o întrevedere pe această temă. Torma s-a ţinut de promisiune şi ne-a oferit o declaraţie referitor la concluziile la care au ajuns cei doi: „Am avut o discuţie constructivă, s-a ajuns la concluzia că lucrurile pot fi îmbunătăţite, iar ceea ce solicita domnul Dunca n-are un sâmbure de adevăr, n-are legătură cu mine, ci cu administratorul companiei (n.r. Alina Bărbulescu – directorul SC Eoliana Caraş SRL, care operează cursele cu bacul peste Dunăre). I-am explicat că sunt şi restricţii legale care nu ţin neapărat de voinţa mea, a lui sau a administratorului, legat de lipsa bugetului. Cred că se poate ajunge la o rezolvare echitabilă. Oricine ar fi primar la Moldova Nouă sau preşedinte al CJ-ului, obligaţia de a duce acest proiect mai departe oricum rămâne. Doar printr-o relaţie cordială, aşa cum a fost şi în 2016, când eu eram în alt partid, cred că poate fi continuată. Dacă proiectul se va bloca, repercusiunile pot apărea atât asupra CJ, care este lider de proiect, dar şi asupra Primăriei Moldova Nouă, care nu poate dezvolta turistic zona dacă acest punct de frontieră va fi închis sau va fi obstrucţionată, ori redusă, creşterea turismului, fiindcă punctul vamal este foarte important“.

Cine plăteşte până la urmă salariile bieţilor angajaţi, dacă li se plătesc? „La urma urmei, salariile sunt atributul companiei, în cadrul căreia şi Consiliul Judeţean şi Primăria Moldova Nouă sunt acţionari, subliniază Torma. Pe termen scurt va exista o întâlnire între administratorul companiei şi conducerea CJ, pentru a cunoaşte mai multe date din evoluţia financiară a companiei, iar dacă vor trebui alocate sume de bani din bugetul Primăriei Moldova Nouă, partenerul de discuţii al CJ este secretarul, în calitate de înlocuitor al primarului. Eu doar am făcut o prezentare, am adus argumentele, de ce s-a ajuns în această situaţie şi am arătat disponibilitate dacă voi fi validat ca primar, pentru a continua acest proiect, care e important pentru sudul judeţului Caraş-Severin“.

Deocamdată, aşa cum am precizat recent în alt articol, secretarul administraţiei locale din Moldova Nouă, Florin Ciovela, a fost bolnav de COVID-19 şi încă se află în izolare, deci, cel mai probabil, de săptămâna viitoare va veni la serviciu şi va fi în măsură să dialogheze pe tema salariilor celor care se ocupă de mentenanţa bacului Baziaş-4.

JCS-Alexandra Gorghiu