Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Valoarea totală a investiţiei a depăşit costurile iniţiale, prevăzute în proiect, asta din cauză că s-a mărit numărul de elevi!

Evaluarea tehnică şi financiară a fost făcută în vară de către reprezentanţii ADR Vest, astfel că s-a trecut la următoarea etapă, de semnare a contractului de finanţare. Primăria Băile Herculane şi ADR Vest au semnat acest contract online, în cursul zilei de miercuri, investiţia fiind în valoare totală de 11.221.518 milioane lei, iar valoarea finanţării nerambursabile de 11 milioane lei.

Suma este mai mare decât cea prevăzută iniţial, respectiv, 8,7 milioane lei, însă primarul Cristian Miclău a explicat de ce a crescut valoarea proiectului: „Finanţatorul a mărit această valoare pentru că s-a calculat în funcţie de numărul de elevi. Practic, la acest liceu a crescut numărul de elevi, de aceea e mai mare suma, costurile fiind per elev. E o sumă destul de mare, însă ceea ce e mai important e că vin de la Uniunea Europeană. O să fie un corp nou la clădire, elevii vor avea şi laboratoare, şi internat. Probabil, cei de pe sate şi din zonele limitrofe vor opta să vină aici şi, cu siguranţă, nu vor plăti atât de mult chirie la un particular“.

Proiectul de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Liceului Hercules, situat pe strada Trandafirilor, nr. 36, este finanţat prin programul Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, iar perioada de implementare este de 33 de luni. 320 de elevi vor beneficia de infrastructura educațională reabilitată şi modernizată. Potrivit proiectului, clădirea liceului va fi modernizată și extinsă cu un nou corp, independent structural, dar legat funcțional de cel actual. Suprafața construită propusă este de 2.374 metri pătraţi. Lucrările constă în: anveloparea imobilului actual, inclusiv izolarea termică a unora dintre planșee, zugrăvirea integrală a școlii, înlocuirea parțială a pardoselilor, a instalației și aparatajului electric (prize, întrerupătoare, corpuri de iluminat), înlocuirea coloanei de apă ce alimentează liceul, montarea de hidranți interiori, înlocuirea caloriferelor, a jgheaburilor și burlanelor, consolidarea îmbinărilor acoperișului, realizarea de trotuare perimetrale etc. De asemenea, infrastructura şcolară va fi adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi. Liceul va fi totodată dotat cu mobilier și echipamente IT, iar în noul corp de clădire, cu un regim de înălțime P+3E şi o suprafață construită de aprox. 1.000 mp, vor fi spații de cazare pentru elevi (campus/ internat). Etapa următoare este proiectarea şi execuţia.

JCS-Alexandra Gorghiu