Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – … ele făcând parte din identitatea unui om, spune prim-procurorul Laura Gabriela Iancu, care crede că, zilele acestea, importante sunt în primul rând responsabilitatea, respectul faţă de ceilalţi, purtarea măştii fiind şi o măsură de protecţie a celor din jur!

Chiar dacă zilele acestea asistăm uneori la relaxări peste măsură, regula responsabilităţii este cea mai importantă. În cazul autorităţilor sistemului judiciar, audienţele rămân suspendate, însă activitatea continuă. Evident, accesul este permis doar celor care poartă masca de protecţie şi care nu depăşesc temperatura de 37,3 grade Celsius. Chiar şi aşa, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin există spaţii special amenajate celor care ajung în faţa procurorilor, audierile făcându-se în condiţii de maximă siguranţă, fiind montate inclusiv panouri de protecţie.

Indiferent de regulile pe care le avem, trebuie să fim responsabili în ceea ce facem, să nu fim egoişti, să învăţăm că, prin portul măştii nu ne protejăm doar pe noi, ci şi pe cei din jur, pentru că Dumnezeu ne învaţă să fim buni, consideră prim-procurorul cărăşean Laura Gabriela Iancu. „În această perioadă, ne amintim ce am învăţat în trecut, acele cunoştinţe, crede Laura Gabriela Iancu. Traversăm un fenomen nou, acesta cu pandemia. Îmi vin în minte cuvintele lui Cicero: ceea ce este just şi ceea ce este eficace nu sunt lucruri separate. Ne împrospătăm acele cunoştinţe şi vrem ca totul să fie bine, şi să nu avem focare, să respectăm reguli, să fim prudenţi. Am asigurat locuitorii din Caraş-Severin de fermitatea, prudenţa şi vigilenţa magistraţilor din judeţ. Justiţia, ca dreptate, este un fel de lipici care coagulează o societate. Dorinţa de a ne exprima ca fiinţe raţionale, libere şi egale nu poate fi satisfăcută decât acţionând în baza principiilor dreptăţii şi justiţiei, care trebuie să fie prioritare. Acest lucru îl spune marele filosof american Rawls“, în onoarea căruia a fost botezat un asteroid (16561 Rawls).

Prim-procurorul cărăşean a încheiat: „Aş adăuga de la mine: cine spune mult din alţii, n-are poate multe el de spus. Ce pot eu să spun este că principiile şi educaţia nu pot fi niciodată cumpărate, fac parte din identitatea unui om“.

În concluzie, optimismul şi respectarea regulilor menite să ne protejeze pe noi, dar şi pe cei din jur, ne pot ajuta să trecem şi prin această perioadă deloc uşoară.

JCS-Antoniu Mocanu