Caraş-Severin, Romania

HERCULANE – Într-un film realizat recent de către Alex Muntean despre Herculane şi Băile Neptun, un episod este dedicat Principelui Nicolae al României, care a fost vara aceasta pe Valea Cernei!

Recent, Asociaţia Locus care implementează în staţiunea de pe Valea Cernei un proiect de salvare a Băilor Neptun, a postat câteva imagini dintr-un film realizat de Alex Muntean despre clădirile de patrimoniu, dar și despre oraşul Băile Herculane. Episodul este şi mai interesant deoarece prezintă impresiile şi gândurile Principelui Nicolae al României despre Herculane, despre Băile Neptun şi despre tot efortul şi toată munca tinerilor arhitecţi timişoreni.

În scurta vizită pe care Principele Nicolae a făcut-o în această vară la Herculane, unde s-a întâlnit cu echipa de la Herculane Project, a fost fascinat de istoria acestor locuri: „Eu sunt fascinat de tot ce înseamnă România, când este vorba despre cultură, oameni şi turism. Băile Herculane este bineînţeles foarte cunoscut şi recunoscut pentru istoria bogată pe care o găsim aici, bineînţeles pentru băi, dar legat de proiectul vostru, am aflat din social media. Când am venit prima dată la Băile Herculane, am văzut cu ochii mei ce bijuterie a fost şi ce bijuterie poate să fie. Poate să ofere foarte mult cetăţenilor şi turiştilor. Este un oraş foarte important, cred, pentru viitor. Se poate să fie un centru de dezvoltare, pentru cultură, pentru sănătate. Este clar că este un loc special. Dacă este să ne uităm în jurul nostru, este natură, este cultură, este o istorie foarte, foarte bogată, şi clar cred că există un viitor foarte puternic. Deja vin turişti, dar şi mai mulţi turişti pot să vină. Nu numai pentru băi, dar şi pentru sporturi în natură. Noi trebuie să ne regăsim rădăcinile noastre şi putem să facem asta prin tot ce înseamnă arhitectură, cultură şi istorie. Cele trei atuuri ale echipei Herculane Project sunt tinereţea, pasiunea, motivaţia. Pentru Herculane Project să atragem mai mulţi tineri şi mai mulți voluntari. Ar trebui să fie o acţiune mai variată faţă de arhitectură, nu doar de băi, problema este ce facem, cum facem voluntariat sau ne implicăm într-un proiect. Mi-ar plăcea să vin să mă implic ca voluntar într-o vară, poate. Eu nu ştiu nimic despre arhitectură, dar mi-ar plăcea să învăţ. Mi-ar plăcea să învăţ prin acest fel de proiect, pentru că redescoperim istoria noastră, redescoperim o mare parte din istoria culturii, până la urmă. Eu aş dori din tot sufletul ca oraşul Băile Herculane să revină în circuitul turistic şi să fie reînnăscut cum a fost pe vremuri. Eu cred că este foarte important, nu numai pentru acest loc şi această zonă, dar cred că ar fi un loc strategic şi foarte important şi pentru România“.

Principele Nicolae al României ne-a povestit ce l-a impresionat cel mai mult atunci când a venit pentru prima dată la Herculane și ne-a oferit multe sfaturi pentru a atrage mai mulți tineri în stațiunea de pe Valea Cernei. Nicolae al României subliniază importanța strategică a stațiunii nu numai pentru regiunea Vest, ci pentru întreaga Românie. Băile Herculane sunt un loc special nu doar datorită proprietăților unice ale apelor termale și sulfuroase, ci și datorită istoriei și caracteristicilor culturale ce au ajutat stațiunea să se dezvolte milenii la rând. Îi mulțumim extraordinar Principelui Nicolae al României pentru tot sprijinul pe care ni-l oferă și abia așteptăm să facem voluntariat împreună pe șantierul de la Băi“, au punctat și cei de la Asociaţia Locus.

JCS-Nicoleta Moraru