Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Acestea au fost montate de polițiști în două cazuri de violență în familie, produse la Oțelu Roșu și Caransebeș!

Primele două dispozitive de supraveghere electronică au fost montate săptămâna aceasta de polițiștii cărășeni, în două cauze în care se efectuează cercetări pentru violență în familie.

Prima brățară a fost montată unui bărbat de 56 de ani din Oțelu Roșu, care ar fi năvălit în casa fostei soții, și-ar fi pălmuit fata de 10 ani și i-ar fi furat telefonul mobil. „În data de 21 februarie, ora 12.40, polițiști de la Poliția Orașului Oțelu Roșu au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie despre faptul că fostul soț a intrat peste ea în locuință, a agresat-o fizic pe fiica lor minoră și i-a luat telefonul mobil. Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit că bărbatul de 56 de ani ar fi lovit-o cu palma peste față pe fiica sa de 10 ani, în locuința acestora, luându-i telefonul mobil pentru a nu mai putea accesa o platformă de socializare. Minora nu a necesitat îngrijiri medicale. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru violență în familie și furt, a fost emis un ordin de protecție provizoriu pentru 5 zile, iar bărbatului i-a fost montat un dispozitiv electronic de supraveghere electronică, la solicitarea fostei soții.“, precizează Poliția județului.

Iar joi, 22 februarie, Judecătoria Caransebeș a emis un ordin de protecție pentru o perioadă de 6 luni, prin care au fost dispuse o serie de măsuri față de alt bărbat, de 51 de ani, din Caransebeș, cercetat pentru violență în familie. Bărbatul a fost obligat ca, începând din 23 februarie, să poarte permanent un dispozitiv de supraveghere electronică, dispozitiv ce i-a fost montat de polițiștii de la Poliția Municipiului Caransebeș.

„Reamintim că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în Caraș-Severin, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție. Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor.“, se arată într-un comunicat remis redacției.

JCS-A.M.