Caraş-Severin, Romania

TICVANIU MARE – Denumim astfel demersurile pe care primarul Ciprian Măceșanu intenționează să le întreprindă pentru dezvoltarea comunității pe care o conduce!

Comuna ar putea avea de câștigat din multe perspective, prin stabilirea de legături cu comunități din Europa. De ambele părți există receptivitate însă, până la fapte, drumul e lung. Însă orice drum lung se face cu pași mici, iar primii au fost deja făcuți.

Aflat recent în Belgia pentru o săptămână, primarul Ciprian Măceșanu n-a uitat de comunitatea pe care o conduce. În acest sens, a discutat cu reprezentantul unui grup de oameni de afaceri care activează în domenii diverse precum agricultura, construcțiile sau prelucrarea lemnului. Oameni pe care primarul Măceșanu și-ar dori să-i convingă să investească în zonă. „Am văzut deschidere din partea lor. Comuna are mici obiective, pe care reprezentantul investitorilor vrea să le vadă. Pentru asta, va veni în comună spre a stabili dacă găsesc posibilități de a investi în zonă. Noi vom inventaria ce putem oferi aici, pentru a ști ce perspective există”, aflăm de la primarul Măceșanu la capătul discuțiilor pe care le-a avut la Bruxelles.

În Belgia, primarul a discutat și despre posibilitatea de a înfrăți comuna cu localități din Benelux pentru a putea realiza schimburi culturale, sociale sau pentru copii. „Va fi interesant dacă vom reuși să ne înfrățim cu localități care poate au deja legături cu comunități de români. Noi dispunem de multă populație activă care nu are de lucru, dar care ar putea munci sezonier acolo. Una dintre localități, cu ai cărei reprezentanți voi avea un rendez-vous, cum le place lor să spună, aduce numai muncitori români”, a încheiat primarul Măceșanu, subliniind că, dintr-o înfrățire, și partea economică poate prospera.

Până să vină investitorii sau să se realizeze înfrățiri, în satul aparținător Ticvaniu Mic se lucrează la reabilitarea mai multor porțiuni de drumuri. Aici, lucrările sunt aproape gata urmând ca, odată finalizate, să continue în Ticvaniu Mare. Este vorba despre un proiect în valoare de peste 6 milioane de lei, finanțat prin PNDL 2. Termenul de finalizare este 31 mai.

În vederile primăriei se află și reabilitarea căminelor culturale din localitățile Ticvaniu Mare, Secășeni și Cârnecea. Este vorba despre trei clădiri vechi, care au nevoie de reparații capitale. În prezent, echipele de specialiști evaluează starea celor trei imobile pentru a se putea ști cu exactitate ce este de făcut pentru fiecare în parte.

JCS-Ionel Ivașcu