Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, UAT-urile din județul Caraș-Severin au depus 234 de proiecte de apă, canalizare și infrastructură rutieră locală, valoarea fiind de 3.234.759.262 lei!

Acest interes uriaș demonstrează necesitatea programului anterior menționat, prin care urmează a fi dezvoltate comunitățile locale. În curând se va putea cere finanțare și pentru rețelele de gaze prin „Anghel Saligny”. Prin intermediul acestui program, vor fi finanțate obiective de investiții care nu sunt incluse la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada 2021-2027 sau prin alte programe naționale ori comunitare.

Astfel, fiecare UAT are prealocată o finanțare minimă pentru cel puțin un proiect eligibil: comunele au alocate 4 milioane lei; orașele – 7 milioane lei; municipiile, altele decât reședințele de județ – 10 milioane lei; municipiile reședințe de județ – 43 milioane lei; iar județele (reprezentate de consilii județene) – 140 milioane lei. Totodată, fiecare asociație de dezvoltare intercomunitară, precum și parteneriatele în vederea înființării asociațiilor de dezvoltare intercomunitară vor avea prealocată o finanțare pentru cel puțin un proiect eligibil, a cărui valoare maximală reprezintă suma valorilor ce ar reveni fiecărui membru al asociației sau parteneriatului, la care se adaugă un procent de 10%.

De asemenea, pentru creșterea transparenței și facilitarea derulării programului, Ministerul Dezvoltării va pune la dispoziție o platformă digitală – investitii.mdlpa.ro.

JCS-Silvia Popescu