Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Poliţia Locală şi Serviciul de Asistenţă Socială au stabilit că majoritatea cerşetorilor Reşiţei sunt, de fapt, ai altora…Zi şi noapte, vreme de o săptămână, autorităţile de pe Bârzava au fost în alertă, fiind luaţi în vizor cerşetorii de pe străzile urbei. „Reprezentanţii Poliţiei Locale Reşiţa, împreună cu cei ai Direcţiei de Asistenţă Socială, au întreprins o serie de acţiuni pentru combaterea cerşetoriei pe raza municipiului. Deplasările au avut loc în perioada 28 ianuarie – 4 februarie, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte“, se arată într-un comunicat emis de Biroul de Presă al municipalităţii.

Şi aşa cum a spus, nu o dată, primarul Mihai Stepanescu, mulţi dintre cerşetorii care s-au aciuiat la Reşiţa vin de pe alte meleaguri. „În total, au fost depistate 54 de persoane care apelau la mila cetăţenilor. În urma verificărilor, s-a stabilit că majoritatea celor identificaţi nu au domiciliul în Reşiţa. Conform documentelor, persoanele în cauză locuiesc în Bocşa, Valea Deni, Caransebeş, Secu, Băile Herculane, Oţelu Roşu, Soceni, Vărădia, Oraviţa, Târgu Frumos (judeţul Iaşi), comuna Peştera (judeţul Constanţa), Valea Siliştei (judeţul Vaslui), Vârfu Câmpului (judeţul Botoşani).

Angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială Reşiţa i-au îndrumat pe cei în cauză către serviciile similare din localităţile de domiciliu, iar persoanele fără domiciliu au fost internate în Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Caransebeş. De asemenea, copiii care au fost găsiţi cerşind, au fost luaţi în evidenţă de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, iar dacă situaţia se repetă, vor fi luate măsurile pentru instituţionalizarea acestora. Persoanele descoperite cerşind au fost sancţionate conform legii de către Poliţia Locală“. Trebuie precizat că printre sancţiunile legale, în afară de amendă, se numără mustrarea şi avertismentul.

Antoniu Mocanu