Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şomerii care se angajează într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot primi 900 de lei lunar, bani pentru chirie şi cheltuieli. Proaspăt introdusa primă de relocare este una dintre făcilităţile financiare care i-ar putea ajuta în special pe tinerii care doresc să-şi înceapă activitatea profesională în oraşe cu mai multe perspective decât cele din care provin.

„Şomerii care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu sau de reşedinţă şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate, pot primi cel mult 900 de lei pe lună, pe o perioadă de cel mult 36 de luni. Acest sprijin financiar, denumit «prima de relocare» sau «prima chirie», este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie şi utilităţi, în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi nu poate depăşi 900 de lei/lună. Prima este neimpozabilă şi se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Pentru a beneficia de prima chirie, persoanele interesate trebuie să adreseze o cerere agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă unde sunt înregistrate şi să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiţii: să fie înregistrate ca şomeri la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă; să se angajeze în baza unui contract de muncă, cu normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni; localitatea unde va fi prestată munca să fie situată la mai mult de 50 de km faţă de localitatea de domiciliu sau reşedinţă; să îşi schimbe domiciliul sau să îşi stabilească reşedinţa în localitatea unde va lucra (sau în localităţile învecinate); să aibă venituri nete lunare mai mici de 5.000 lei pe lună, realizate de solicitant în situaţia în care este persoană singură sau împreună cu familia; să nu beneficieze de locuinţă de serviciu (sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei) asigurată de angajator sau de către autorităţile publice locale“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

La nivelul judeţului Caraş-Severin, în 2016, un număr de 27 de persoane au reuşit să se angajeze beneficiind de prime de mobilitate. Dintre acestea, şase şi-au găsit de lucru în localităţi aflate la distanţe mai mari de 50 de kilometri faţă de localitatea de domiciliu, iar celelalte 21 şi-au schimbat şi domiciliul în localităţile în care şi-au găsit un serviciu.