Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – La 85 de ani, Nicolae Ciurică este ultimul supravieţuitor din judeţ al luptei anticomuniste. Patru ani de luptă şi zece de închisoare, o viaţă cu stema regalităţii şi portretul Regelui.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a decorat miercuri trei deţinuţi politici, printre aceştia numărându-se şi Nicolae Ciurică din Teregova. În discursul susţinut, şeful statului a precizat: „Este o onoare să decorez, astăzi, trei persoane cu vârste cuprinse între 85 şi 100 ani, dar care îşi poartă anii cu atâta nobleţe şi seninătate. Aţi parcurs aproape un secol de istorie, aţi suferit sub un regim totalitar şi iată că acum, după zeci de ani, eforturile şi suferinţele dumneavoastră sunt recunoscute. Numele dumneavoastră, precum şi al tuturor celor care s-au sacrificat pentru generaţiile de astăzi, nu trebuie date uitării. Ele reprezintă un exemplu de luptă contra nedreptăţilor şi tiraniei. Vă felicit pentru această distincţie, care răsplătește curajul de necontestat de care aţi dat dovadă împotrivindu-vă regimului comunist! Se spune că «rezistenţe mari şi piedici mari se opun în lumea asta numai unei voinţe mari». Sunteţi un monument de jertfă şi suferinţă, un simbol în viaţă al opoziţiei faţă de regimul totalitar, drept pentru care vă asigur de preţuirea mea şi a generaţiilor de astăzi. Vă rog să acceptați aceste decorații ca o modestă recunoaștere a suferințelor pe care le-ați îndurat“.

O istorie continuă

În patru ani de luptă în munţii din Caraş-Severin şi Mehedinţi, în perioada 1950-1954, Nicolae Ciurică a trecut prin opt încercuiri, o dată a fost nimerit de cinci-şase gloanţe dar niciunul nu l-a rănit. Au trecut toate prin sacul cu merinde, iar unul a trecut prin Noul Testament pe care-l avea în sac. „M-a ferit Dumnezeu şi niciodată n-am fost rănit. Numai puterea Lui m-a ocrotit şi-am scăpat mereu prin minune dumnezeiască”, îşi aminteşte fostul luptător. Pe 22 aprilie 1954, Nicolae Ciurică şi camaradul său, Gheorghe Stănescu, erau prinşi la Cornereva, în casa unui om de încredere. Au fost vânduţi de omul lor, Toma Duicu, aflat într-un proces penal pentru furtul unor lemne, căruia comuniştii i-au promis eliberarea. Nicolae Ciurică a primit 25 de ani de închisoare din care a executat zece ani la Gherla, Aiud, Jilava, Mina de Plumb şi Baia Mare. Până în 1964, când Gheorghe Gheorghiu-Dej a dat decretul de eliberare a tuturor deţinuţilor politici. „Atunci l-au arestat iar şi pe tata, care a primit şapte ani şi i-a executat pe toţi. Mama murise în 1952, torturată de comunişti. Închisoarea a fost practic exterminare. Dimineaţa ne dădeau 100 de grame de pâine pe zi sau o bucată de turloi, la prânz şi seara primeam o ciorbă care, de fapt, era apă chioară. La Gherla am ajuns să cântăresc 39 kg”, îşi aminteşte dl. Ciurică.

După eliberare, s-a stabilit la Teregova, unde a lucrat ca tăbăcar haine din piele. A avut un atelier în cadrul Cooperativei de Consum înfiinţată de comunişti. A mers bine atelierul dar tăbăcarul n-a scăpat de ochii comuniştilor decât atunci când ţara a scăpat de tot de regimul lor. „Românii şi-au pus speranţele în marile puteri dar acestea ne-au făcut slugile lor. Numai conducerea e de vină, căci mulţi foşti securişti şi oameni nepotriviţi au ajuns în posturi cheie. Tinerii ar trebui să studieze istoria adevărată şi să fie mândri că-s români. Eu sunt de acord cu libera circulaţie dar să nu te rupi de ţara ta. Eu în pădure luptam cu tricolorul la pălărie şi cu banul de 100 de lei cu chipul Regelui pe el”, mai spune camaradul de odinioară, cu mintea brici chiar şi la 85 de ani.

Distincţia acordată de preşedintele Iohannis, Ordinul Național <Serviciul Credincios>, în grad de Cavaler este motiv de mândrie pentru partizanul din anii 50. Noul Testament găurit de glonţ îl ocroteşte şi acum iar la marile sărbători, teregovenii văd tabloul Regelui şi drapelul naţional cu stema regalităţii arborate în geamurile casei din Teregova, nr. 4.