Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aprobarea tranzacţiei şi înfiinţarea Uzinei de Construcţii Maşini Hidroenergetice SRL sunt primele pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Hidroelectrica!

Potrivit documentelor puse din timp la dispoziţia acţionarilor cărora li se va cere aprobarea, Hidroelectrica rezumă „Tranzacţia“ ca având: „forma unui transfer de afacere, însemnând transferul tuturor bunurilor necesare desfăşurării Afacerii şi care sunt de interes pentru Hidroelectrica, respectiv: bunuri imobile aferente platformei ABC şi platformei Câlnicel; salariaţii UCMR; contracte relevante pentru desfăşurarea Afacerii şi cu privire la care Hidroelectrica şi-a manifestat intenţia de a le dobândi; autorizaţiile în vigoare, transferabile; stocuri; arhiva; activele mobile/necorporale; drepturile de proprietate intelectuală“.

Primul punct al ordinii de zi a AGEA îl reprezintă aprobarea tranzacţiei al cărei preţ este 67.879.000 de lei (la care se adaugă taxe şi onorarii notariale de 553.000 de lei) şi împuternicirea Directoratului pentru a efectua toate demersurile necesare finalizării transferului. Al doilea punct supus votului Acţionariatului îl reprezintă aprobarea înfiinţării „UCMH SRL“, cu un capital social de 119.650.000 de lei, sumă compusă din preţul achiziţionării inventarului menţionat anterior şi capitalul de lucru necesar funcţionării până la fuziunea cu Hidroserv SA.

Stagiul de „SRL“ al Afacerii preluate de la UCMR va fi doar unul temporar, Directoratul Hidroelectrica optând pentru această variantă din mai multe considerente. Printre avantajele invocate se numără delimitarea clară în noua societate a activelor, drepturilor, obligaţiilor şi a celor circa 449 de angajaţi, precum şi integrarea mai facilă a acestora din urmă într-o structură organizatorică nouă, comparativ cu integrarea lor într-un sistem preexistent.

Având în vedere procedura de insolvenţă în care se află atât UCMR, cât şi Hidroserv, preluarea şi integrarea Afacerii prin intermediul unei societăţi nou înfiinţate, deţinută 100% de Hidroelectrica, s-a profilat a fi cel mai rapid scenariu, urmând ca, ulterior, UCMH SRL să fuzioneze cu SSH Hidroserv SA. Capitalul de lucru estimat a fi necesar primului an de funcţionare al UCMH este de 51.771.000 de lei, perioadă în care (sau până la fuziune) societatea va contracta servicii de mentenanţă şi modernizare a hidrocentralelor din portofoliul Hidroelectrica, direct şi/sau prin intermediul Hidroserv.

Cu cealalată parte a capitalului social (67.879.000 de lei), noua societate va prelua de la UCM Reşiţa 18 ha de teren, împreună cu o seamă de clădiri şi tot ce adăpostesc acestea. De pe Platforma ABC: 10,66 ha de teren, Secţia Turbine şi Piese Schimb Navale, Atelierul Cromare Tije, Staţia de Reglaj şi Măsură (SRM) pentru gaz, Staţia Racord Adânc, Secţia Tratamente Termice, Secţia Maşini Electrice (SME), Secţia Mecanică Grea (SMG), Clădirea Direcţiunii, Magazia ABC, Staţia Compresoare, Poarta Cadre plus drumuri de acces şi reţele de utilităţi din zonă. De pe Platforma Câlnicel: doar 7,35 ha, plus Secţia Ansamble Sudate, Staţia Compresoare, Clădirea Staţiei de 110Kv şi drumuri de acces şi reţele utilităţi.

JCS-Walter Fleck