Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pentru Olga Török și Luca Puia, filmările la primul film artistic de lung metraj al regizorului reșițean Sabin Dorohoi au reprezentat o experiență foarte plăcută alături de o echipă de profesioniști!

În jur de 200 de oameni au lucrat până acum la filmul realizat în procent de 85%, iar nume noi continuă să fie adăugate pe generic. Partea rămasă este destul de complicată și necesită timp, fiind totodată un bun prilej pentru ca regizorul să învețe lucruri noi.

Filmul a fost arătat mai multor agenți care, la rândul lor, îl prezintă distribuitorilor.
Asta deși „Clara” este la etapa de post producție sunet, adică lucrul la sunet în sine și mixajul prin care sunt adăugate foșnete, pași, un lătrat pe fundal etc. Partea cea mai provocatoare va fi muzica, întrucât trebuie găsită o temă principală potrivită pentru atmosfera filmului. Va urma lucrul la imagine, căreia îi trebuie diverse ajustări pentru a fi de calitate maximă. „Nu credeam că e atât de greu să fac un film artistic de lung metraj. Până acum am făcut documentare și un singur film artistic, dar de scurt metraj. A mers mult mai repede atunci, dar acum e mult mai încet decât mă așteptam. Este însă mersul normal, întrucât partea de post-producție poate dura până la doi ani. Nu știam asta, învăț acum. Așa ajung să înțeleg cât de mulți oameni lucrează la un film, lucru care nu se vede.”, aflăm de la Sabin Dorohoi.
În privința distribuitorului, alegerea trebuie să fie una reciprocă. E un alt proces de durată, întrucât e important ca gusturile să se potrivească. Sabin însă dă asigurări că oamenii care muncesc la „Clara” fac tot ce e omenește posibil. „Ce va fi la festivaluri va depinde și de gusturi. Pentru că nu e ca la olimpiadă, e mai subiectivă treaba!”, încheie regizorul.

Pentru Olga Török, marea provocare a fost să țină pasul cu scenele filmate nu în ordine cronologică, ci în funcție de diversele locații. Actrița de teatru, aflată la primul rol principal într-un film, s-a bucurat maxim de susținerea unei echipe foarte profesioniste. Asta a făcut ca filmările să fie foarte plăcute, deși apărea în fiecare scenă a unui film realizat din perspectiva personajului principal. Costumele și machiajul au fost alte provocări pentru ca înfățișarea Olgăi să o transpună în rolul Clarei. „Am mai colaborat în 2016 cu Sabin. Atunci am început discuțiile despre «Clara», care au continuat până să demareze filmările. Simultan, am analizat situația femeilor nevoite să plece din țară și să-și lase copiii acasă. Provocarea pentru mine a fost să joc cât mai natural. De aceea am repetat mult fiecare scenă, începând din ianuarie anul trecut, pentru ca filmările să decurgă cât mai bine.”, am aflat de la actrița Teatrului German de Stat din Timișoara.

Luca Puia, elev în clasa a șaptea la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, este la al doilea lung metraj, după „Casa din copac”, regizat de Florin Brânză. Rolul din „Clara” i-a plăcut foarte mult, iar la filmări s-a simțit foarte bine. Deși trebuia să se trezească devreme, nici n-a simțit oboseala. „Am filmat în diverse locații și mi-a plăcut peste tot. Am lipsit o lună de la școală, mi-a fost greu să recuperez, dar am reușit. Sunt în cărți pentru încă un film pentru care aștept răspunsul final.”, aflăm de la elevul pentru care actoria poate fi o opțiune pentru viitor.

JCS-Ionel Ivașcu