Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit primarului Reşiţei, străzile prinse în procesul de reabilitare şi modernizare din Luncă vor avea parte și de piste de biciclete, de copaci din zece în zece metri, de bănci, coşuri de gunoi şi orice e necesar pentru a le ridica la nivelul celor din Occident!

Pentru a pune lucrurile în ordine, primarul Ioan Popa este decis să mute inclusiv fibra optică de pe stâlpi în subteranul străzilor care acum sunt prinse în lucrări de reabilitare. Nu a uitat însă nici de aspectul general al blocurilor şi al spaţiilor dintre ele, frumoase, dar degradate.

Şeful administrativului reşiţean a vorbit despre lucrările actuale şi despre ce se va mai face în aceste „zone de rezidenţă comunistă“. Însă a precizat că pentru verdele dintre blocuri va fi evitat gazonul. „Lucrăm la cele şase străzi din Luncă, cele care unesc bulevardele Revoluţia din Decembrie cu A.I. Cuza. Aceste şase străzi vor fi nişte străzi de talie vest-europeană, cu piste de biciclete, copaci din 10 în 10 metri, cu bănci, cu coşuri de gunoi, cu absolut tot ce trebuie, introducem în subteran toată fibra optică de pe stâlpi şi aşa mai departe“.

Edilul a ţinut să spună ce anume a descoperit încă de la începutul lucrărilor de modernizare a străzilor dintre cele două bulevarde, vizavi de aspectul general al clădirilor: „Lucrând la aceste străzi descopăr că, între străzile respective, blocurile – care sunt nişte blocuri frumoase, făcute prin anii ‘50 – sunt degradate, în sensul că nu au mai fost zugrăvite, nu au mai fost aranjate. Şi spaţiul dintre blocuri este extrem de degradat. L-am contactat pe Rudy Graff de la Vitamina, o firmă de arhitectură foarte bună din Timişoara, oameni care au lucrat şi prin Franţa, şi prin Germania, să ne facă un ghid de bune practici în tratarea zonelor din cartiere, din microcartiere. Pentru că până la urmă trebuie să vedem ce facem cu ele, pentru că nu e uşor să tratezi câteva mii de metri pătraţi, dacă nu ai un plan. Ce pavele pui, ce locuri de joacă, ce bănci, de care copaci, gazon, cum pui sau nu pui. Gazonul se dovedeşte a fi extrem de păcătos din punct de vedere al întreţinerii, adică necesită tundere din două în două săptămâni, e un dezastru“, a încheiat primarul Ioan Popa.

JCS-Antoniu Mocanu