Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit primarului Reşiţei, există bani, iar investiţiile prognozate în infrastructura mare vor duce nu doar la îmbunătăţirea mediului economic, ci şi la crearea de noi locuri de muncă, în măsură să acopere, în mod satisfăcător, resursa umană! 

O nouă conferinţă a filialelor Reşiţa şi Caraş-Severin ale PNL a pus pe tapet programul de relansare a României în următoarea perioadă, prin cuvintele preşedintelui Ioan Popa: „Legat de programul de relansare economică, creat de Partidul Naţional Liberal, vă mărturisesc cu sinceritate că l-am urmărit direct, inclusiv fiecare ministru, fiecare abordare. Şi eu, personal, l-am găsit fără de cusur. E adevărat că sursele de finanţare pentru acest program vin preponderent de la Bruxelles, din fonduri pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţia ţărilor din Europa în dorinţa de a compensa pierderile pe care le-a generat Covidul în ultimele luni şi care cu siguranţă vor afecta economiile europene în următorii doi, trei ani. Un lucru este cert, există bani. Dacă aţi observat economic, în ultimii ani, băncile europene au creditat chiar cu dobânzi negative. Ceea ce spune clar faptul că sunt bani în conturi, în trezorerii, şi nu sunt folosiţi. Şi atunci, din punctul ăsta de vedere, investiţiile care se doresc a fi făcute în infrastructura mare, în programele operaţionale de infrastructură mare – mă refer aici la autostrăzi, drumuri expres, căi ferate principale sau secundare –, în afară de îmbunătăţirea mediului economic, vor genera foarte multe locuri de muncă, în plan orizontal. Şi acest lucru nu poate decât să ne dea speranţă că vom avea un nivel de acoperire a resursei umane mai mult decât satisfăcător în următoarea perioadă de timp“.

Potrivit lui Nelu Popa, se deschid cam toate proiectele aflate în discuţii în ultimii 10-15 ani: Sibiu-Piteşti, realizarea Autostrăzii Transilvania, pornită în 2004 cu Bechtel-ul, se lucrează foarte mult pe calea ferată principală. „Căile ferate secundare, printr-o ordonanţă de Guvern, pot fi preluate ca şi proiecte europene chiar de unităţi administrativ-teritoriale – primării, consilii judeţene –, şi nu vom ezita să facem acest lucru. Vestitele opt spitale despre care tot s-a făcut vorbire: trei dintre ele sunt semnate şi se vor demara lucrări şi pentru celelalte cinci. Această criză Covid a fost de fapt şi un catalizator pentru pornirea acestor spitale. De ce? Pentru că măsurile care s-au luat în toată această perioadă s-au datorat recunoaşterii incapacităţii sistemului medical român de a prelua cazuri multiple şi de a le gestiona. Tocmai de aceea am încercat şi încercăm să ţinem sub control infectările“.

JCS-Antoniu Mocanu