Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă nu primeşte banii puşi în cârcă de Guvern, edilul promite să renunţe la proiectele cu cea mai mare cofinanţare din partea Primăriei. Primele pe listă sunt anvelopările de blocuri!

Consilierii reşiţeni s-au întâlnit, vineri, pentru a vota bugetul urbei şi, după cârteli şi amendamente, cu toate obiecţiile, iniţiativa a trecut cu unanimitate de voturi. Aşadar, municipalitatea va putea cheltui, anul acesta, 153 de milioane de lei. Cu titlu de comparaţie, anul trecut, bugetul propus a fost de 150 de milioane de lei, iar cel realizat – de 105 milioane de lei.

„Chiar dacă noi am vrea să facem un buget mai mare, nu putem, decât dacă sunt modificări de legislaţie în banii care vin de la Guvern, spunea Ioan Popa, primarul Reşiţei. Vin într-adevăr bani în plus, pentru că ni se modifică procentul din impozitul pe venit, de la 43 la 60%, dar odată cu aceşti bani ne revine şi plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap şi a salariilor pentru însoţitorii lor. În consecinţă, o să avem un buget realist mai mic decât cel de anul trecut. Noi am încercat şi încercăm în continuare să facem trei acţiuni: una – am redus salariile cu 5% în ultima şedinţă pe care am avut-o; vom face disponibilizări, vom renunţa la circa 60 de persoane şi 76 de poziţii vacante le închidem, astfel încât să facem economie de circa 1,2-1,3 milioane de euro, ca să compensăm ceea ce pierdem şi să reuşim să ne menţinem investiţiile la un nivel pe care l-am avut şi anul trecut şi acum doi ani“.

Municipalitatea este însă pregătită să suporte ceva costuri suplimentare. Primarul ne-a explicat: „Proiectele cu finanţare europeană vor fi cofinanţate cu cota noastră de 2%, iar cheltuielile neeligibile dintr-un credit de circa 7 milioane de euro pe care l-am aprobat deja în noiembrie-decembrie şi pe care încercăm să-l luăm în următoarele două, trei luni. Vestea proastă este că, din cauza Ordonanţei 114 – şi asta trebuie s-o spun şi o voi face de câte ori am ocazia – suntem obligaţi să majorăm manopera la toate proiectele pe care le-am avut realizate cu 57%, fără să ni se indice de unde să luăm această sumă. În consecinţă, pe 150 de milioane de euro pe proiecte în diverse faze, manopera înseamnă vreo 30 de milioane de euro şi a o înmulţi cu 50% înseamnă să facem rost de undeva de încă 15 milioane de euro. Nu ştiu la ora asta de unde facem rost de banii ăştia! Sper ca în ceasul al 13-lea, să se schimbe ceva în Ordonanţa asta 114 şi să nu fim nevoiţi să facem flick flackuri ca să facem rost de banii ăştia“.

Edilul a povestit că în ultimele săptămâni a avut discuţii cu directori de bănci, cu oameni inteligenţi din sectorul financiar, pe care i-a consultat şi care l-au sfătuit să renunţe la proiectele mult prea costisitoare, care nu sunt importante, în cazul cărora Primăria nu poate acoperi majorarea manoperei, impusă de Guvern. „Există opţiunea de a renunţa la o parte din proiectele care nu sunt importante. Deja aprobate, în principiu cam asta e matematica, nu te iartă, e destul de dură, sunt un tip optimist, inventiv, încerc să caut soluţii. (…) Proiectele în care Primăria are cea mai mare cotă de contribuţie sunt cele de anvelopări clădiri rezidenţiale“, a considerat edilul.

Acesta a promis că nu se va atinge de mobilitatea urbană, de clădirile publice – proiectele incluzând şapte licee, cinci şcoli şi patru grădiniţe. „Este incredibil! Cu cât ai făcut mai multe proiecte, cu atâta trebuie să aduci mai mulţi bani ca să acoperi manopera. Dacă n-ai făcut proiecte, dacă ai puţine sau deloc, n-ai nicio problemă. În primul rând, penalizează administraţiile publice locale curajoase care au făcut proiecte“, conchide Ioan Popa.