Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Potrivit primarului Luca Mălăiescu, care a discutat recent cu un oficial al consorţiului polonez Sunningwell, aceștia sunt hotărâţi să investească în combinat, astfel încât vor fi create, în prima fază, 200 – 250 de locuri de muncă!

 Un reprezentant al firmei poloneze care a preluat combinatul a fost la începutul acestei săptămâni la Oţelu Roşu pentru a discuta cu autorităţile locale subiectul fierbinte al repornirii producţiei. Potrivit surselor noastre din combinat, polonezii încă aşteaptă o linie de finanţare pentru a investi în tehnologia necesară.

Discuţiile purtate cu primarul Luca Mălăiescu sunt optimiste, în prima fază urmând să fie create aproximativ 250 de locuri de muncă: „A fost, într-adevăr, o delegaţie din partea societăţii respective la primărie şi am purtat o discuţie de circa o oră, a confirmat edilul. Din fericire, lucrurile sunt în linie dreaptă. Începând cu luna aprilie, ei sunt hotărâţi să investească în tehnologia necesară pentru a reporni oţelăria, astfel încât în 3 – 4 luni oţelăria să funcţioneze din nou. Pentru buna funcţionare a oţelăriei sunt necesare, în prima fază, circa 200-250 de locuri de muncă. Ei vor să investească, să aducă şi un laminor, iar în momentul când laminorul va funcţiona, numărul locurilor de muncă se va dubla, astfel încât să se ajungă la 400 – 500 de locuri de muncă“.

Reamintim că anul trecut s-au purtat negocieri pentru preluarea societăţii de către consorţiul polonez Sunningwell, în prezent făcându-se demersurile necesare de repornire a oţelăriei.

„Polonezii au specificat faptul că au nevoie de 2 – 3 luni pentru a aduce oţelăria la nivel funcţional, a spus primarul Luca Mălăiescu. Probabil, va mai dura până se vor face angajările necesare, va mai dura până se vor aproviziona cu ce e nevoie pentru a fi repornită. Cu siguranţă, în cel mult şase luni oţelăria ar trebui să funcţioneze din nou. Personal, eu nu-mi asum vreo implicare, însă ceea ce pot, pentru a veni în sprijinul lor, e să aibă 24 de ore din 24 uşa deschisă la Primăria Oţelu Roşu pentru a le crea facilităţi“.

Documentaţiile în vederea obţinerii de avize sunt întocmite, aşa cum am aflat din sursele noastre din combinat. E nevoie de o serie de autorizaţii, de la Gospodărirea Apelor, pentru gaze cu efect de seră, autorizaţie integrată de mediu ş.a. Ţinând cont de procedurile birocratice anevoioase, acesta şi este motivul pentru care firma poloneză a avansat termenul de 3-4 luni până când oţelăria va redeveni funcţională. Cei care vor fi angajaţi în prima fază sunt oameni de întreţinere pentru verificarea şi punerea în funcţiune a utilajelor, abia după aceea numărul angajărilor ca creşte, astfel încât oţelăria să funcţioneze în parametri de producţie. Cum nu a mai funcţionat de atâta timp, fiecare utilaj trebuie luat în parte şi verificat.

JCS-Alexandra Gorghiu