CARAŞ-SEVERIN – Numărul persoanelor cu afecţiuni mintale de natură cronică a crescut, în Caraş-Severin, cu 97,11% în doar şase ani. Una dintre explicaţiile pentru această situaţie ar fi scăderea… inhibiţiei. N-o spunem noi, ci oficialii sistemului de sănătate.
E clar că subiectele care odinioară erau tabu au devenit acum unele de primă pagină pentru tabloide sau, de ce nu, pentru propriul profil de Facebook. Nu comentăm ce-ar fi rău sau bun, însă această dezinhibare ar putea fi una dintre explicaţiile pentru care numărul persoanelor înregistrate cu afecţiuni cronice la mansardă a crescut îngrijorător de mult. Mai exact, cu 97,11 procente în şase ani, între 2012 şi 2018.
Vizavi de tabloul afecţiunilor cronice, „la prima vedere se poate observa creșterea importantă a afecțiunilor caracteristice preponderent vârstelor înaintate, respectiv bolile cerebro-vasculare și bolile pulmonare cronice obstructive. Creșterea poate fi explicată prin: creșterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populației generale (prin fenomenele demografice de îmbătrânire a populației și de scădere a sporului natural); creșterea accesibilității serviciilor medicale, în special a celor de investigație medicală și diagnosticare; multiplicarea și modernizarea metodelor de investigație și diagnosticare (aparatură și echipamente moderne)“, concluzionează raportul purtând semnătura jr. Dan Miloş, directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică.
„Este de asemenea vizibilă o creștere importantă a cazurilor de boli și tulburări mintale (creștere cu 97,11%), dealtfel cea mai importantă creștere în cadrul întregului grup de boli cronice, consemnează şeful DSP. Explicațiile acestui fenomen pot fi multiple și identificarea lor exactă ar necesita o investigație amănunțită, atât medicală cât și sociologică (dată fiind corespondența între condițiile de viață și starea psihică a unei persoane). În lipsa acestei investigații, noi opinăm pentru următoarele cauze: îmbătrânirea populației; creșterea stresului psihic la care este supusă populația, din motive preponderent social-economice; scăderea inhibiției tradiționale privind accesarea serviciilor psihologice și psihiatrice. Cu toate progresele medicale și tehnice ale ultimilor ani, observăm că tendința de evoluție a tuturor bolilor cronice analizate este de a crește. Cele mai probabile și mai importante cauze par a fi acelea ale îmbătrânirii populației, precum și creșterea accesului la servicii medicale. Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin va continua monitorizarea evoluției acestor boli, precum și răspunsul sistemului de sănătate la această evoluție“.
Ce-i drept, cazurile cronice înregistrate la psihiatrie aproape s-au dublat, însă nici bolile cerebro-vasculare sau cele pulmonare cronice obstructive nu stau prea bine, creşterea fiind de 84,21%, respectiv de 60,50%. Totuşi, tulburările mintale nu afectează, oficial, decât mai puţin de 3% din populaţia judeţului. Asta în vreme ce hipertensiunea arterială şi cardiopatiile ischemice afectează, împreună, peste 26% dintre cărăşeni, depăşind 60% din totalul cazurilor cu boli cronice. Urmează diabetul zaharat, care afectează 3,73% dintre cărăşeni, şi care deţine o pondere de aproximativ zece procente din tabloul celor cu afecţiuni cronice. Trăgând linie, putem concluziona că suntem din ce în ce mai bătrâni şi bolnavi. Dar şi mai dezinhibaţi…