Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Numărul persoanelor cu afecţiuni mintale de natură cronică a crescut, în Caraş-Severin, cu 97,11% în doar şase ani. Una dintre explicaţiile pentru această situaţie ar fi scăderea… inhibiţiei. N-o spunem noi, ci oficialii sistemului de sănătate.

E clar că subiectele care odinioară erau tabu au devenit acum unele de primă pagină pentru tabloide sau, de ce nu, pentru propriul profil de Facebook. Nu comentăm ce-ar fi rău sau bun, însă această dezinhibare ar putea fi una dintre explicaţiile pentru care numărul persoanelor înregistrate cu afecţiuni cronice la mansardă a crescut îngrijorător de mult. Mai exact, cu 97,11 procente în şase ani, între 2012 şi 2018.

Vizavi de tabloul afecţiunilor cronice, „la prima vedere se poate observa creșterea importantă a afecțiunilor caracteristice preponderent vârstelor înaintate, respectiv bolile cerebro-vasculare și bolile pulmonare cronice obstructive. Creșterea poate fi explicată prin: creșterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populației generale (prin fenomenele demografice de îmbătrânire a populației și de scădere a sporului natural); creșterea accesibilității serviciilor medicale, în special a celor de investigație medicală și diagnosticare; multiplicarea și modernizarea metodelor de investigație și diagnosticare (aparatură și echipamente moderne)“, concluzionează raportul purtând semnătura jr. Dan Miloş, directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică.

„Este de asemenea vizibilă o creștere importantă a cazurilor de boli și tulburări mintale (creștere cu 97,11%), dealtfel cea mai importantă creștere în cadrul întregului grup de boli cronice, consemnează şeful DSP. Explicațiile acestui fenomen pot fi multiple și identificarea lor exactă ar necesita o investigație amănunțită, atât medicală cât și sociologică (dată fiind corespondența între condițiile de viață și starea psihică a unei persoane). În lipsa acestei investigații, noi opinăm pentru următoarele cauze: îmbătrânirea populației; creșterea stresului psihic la care este supusă populația, din motive preponderent social-economice; scăderea inhibiției tradiționale privind accesarea serviciilor psihologice și psihiatrice. Cu toate progresele medicale și tehnice ale ultimilor ani, observăm că tendința de evoluție a tuturor bolilor cronice analizate este de a crește. Cele mai probabile și mai importante cauze par a fi acelea ale îmbătrânirii populației, precum și creșterea accesului la servicii medicale. Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin va continua monitorizarea evoluției acestor boli, precum și răspunsul sistemului de sănătate la această evoluție“.

Ce-i drept, cazurile cronice înregistrate la psihiatrie aproape s-au dublat, însă nici bolile cerebro-vasculare sau cele pulmonare cronice obstructive nu stau prea bine, creşterea fiind de 84,21%, respectiv de 60,50%. Totuşi, tulburările mintale nu afectează, oficial, decât mai puţin de 3% din populaţia judeţului. Asta în vreme ce hipertensiunea arterială şi cardiopatiile ischemice afectează, împreună, peste 26% dintre cărăşeni, depăşind 60% din totalul cazurilor cu boli cronice. Urmează diabetul zaharat, care afectează 3,73% dintre cărăşeni, şi care deţine o pondere de aproximativ zece procente din tabloul celor cu afecţiuni cronice. Trăgând linie, putem concluziona că suntem din ce în ce mai bătrâni şi bolnavi. Dar şi mai dezinhibaţi…

Adaugă comentariu