Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta se va întâmpla începând de anul viitor, la Reşiţa, potrivit unei decizii a consiliului local! 

Ultima şedinţă a consiliului municipal reşiţean, derulată miercuri, 23 decembrie, a continuat cu o conferinţă de presă susţinută de primarul Ioan Popa, pentru a le transmite reşiţenilor cele mai importante proiecte pentru viaţa urbei.

„Ordinea de zi a fost foarte complicată, complexă, cu circa 44 de proiecte de hotărâre de consiliu local, mărturisea, la final de şedinţă, primarul Ioan Popa. Majoritatea se referă la supraimpozitarea unor clădiri publice sau rezidenţiale degradate, lucru pe care-l facem în fiecare an. Este important, aşa cum spune legiuitorul, să avizăm fiecare proiect în parte, în cazul unor eventuale contestaţii. Clădirile sunt preponderent aceleaşi, am început să ieşim din căile principale de acces în oraş şi cele care sunt vizibile, am trecut şi în zonele perimetrale. Anul acesta a intrat Şura Ortacilor, la Secu, în rest sunt cele pe care le ştiţi: Hotelul Semenic, Universalul Vechi, Grădiniţa din Luncă, Romtelecom şi altele. Vestea bună este, din ceea ce am vorbit cu colegii mei din această comisie care evaluează starea anuală a clădirilor, că din proiectele de anul trecut, 30% au fost reabilitate sau modernizate şi au ieşit de sub evaluările noastre. Asta înseamnă că mulţi agenţi economici au înţeles care este scopul acestor supraimpozitări, nu să luăm noi mai mulţi bani ci să-şi pună clădirile la punct“.

Dincolo de supraimpozitarea clădirilor care sunt deţinute, preponderent, de firme, edilul spune că au mai fost făcute modificări la capitolul taxe şi impozite, dintre care două sunt de importanţă majoră: „Una este legată de scutirea cu 100% a impozitelor pe clădiri, pe cinci ani, pentru clădirile rezidenţiale, blocurile rezidenţiale, pentru cei care decid să-şi anvelopeze, să-şi refacă faţadele. Deci impozitarea, am decis, să fie zero. Şi în acelaşi timp, comisia de care vorbeam va face o evaluare mai serioasă începând cu anul viitor, inclusiv pe clădirile rezidenţiale, în special pe blocuri, şi acolo unde starea lor de degradare este accentuată, vom acţiona cu majorarea de impozite până la 500%“.

În rest, „taxele şi impozitele rămân identice cu anul precedent, a subliniat primarul. Mai avem o iniţiativă – copiată recunosc, este un exemplu de bună practică –, am preluat-o de la Oradea. Pentru anul 2021 va exista o reducere de 10% la impozitele şi taxele plătite de fiecare entitate din Reşiţa, cetăţeni, persoane fizice, juridice, în cazul în care aceste plăţi se fac online, prin ghiseul.ro. Am observat că la Oradea plata online pe varianta asta discount de 10% a dus la plata a peste 50% a taxelor în online. În felul acesta se vor degreva şi casieriile noastre de la Impozite şi Taxe, dar în acelaşi timp începem să creăm această obişnuinţă, această modalitate de lucru pentru cetăţeni. Simplu, de acasă, de la birou, să-şi facă plata taxelor online, să se acomodeze cu aceste instrumente. Se poate face inclusiv de pe telefoanele mobile de ultimă generaţie. Sperăm ca această facilitate să determine şi în Reşiţa trecerea cât mai multor plăţi în online. Până acum, proporţia era nemulţumitoare, între 3 şi 5%, dar şi pentru că nu aveau absolut nicio facilitate sau discount. Se pare că atunci când oamenii înţeleg că există un avantaj financiar, reacţionează mult mai bine decât dacă le ceri doar aşa să o facă. Eu sunt curios ce se va întâmpla anul viitor“, a mărturisit Nelu Popa, promiţând să transmită, peste un an, situaţia încasărilor.

Şeful administrativului reşiţean s-a declarat mulţumit şi de gradul de încasare anual, făcând o comparaţie cu începutul primului mandat: „Încasările din taxe şi impozite îşi menţin un trend foarte bun. Eu când am venit la Primăria Reşiţa, în 2016, gradul de încasare era undeva între 78 şi 80%. Acum suntem undeva între 88 şi 90% grad de încasare, este un grad mulţumitor. Noi avem o echipă foarte bună la partea de Impozite şi Taxe, care face mult teren. Am structurat inspectorii de specialitate care merg să adune bani din restanţe. Înainte erau pe străzi, pe cartiere; acum i-am orientat pe mari contribuabili, contribuabili medii, mici, persoane fizice, astfel încât să aibă de-a face cu oameni cu aceeaşi abordare. Să nu treacă de la unul care nu şi-a plătit impozitul pe maşină la o societate comercială care are întârzieri. Pentru că abordarea este complet diferită şi e vorba de sume diferite de bani“, a încheiat edilul.

JCS- Antoniu Mocanu