Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi s-a dat sfoară în ţară, inclusiv în câteva ediţii ale cotidianului nostru, că Direcţia de Sănătate Publică a demarat în iarnă un proiect pentru construirea unei scări de bloc ANL pentru medicii rezidenţi, iniţiativă îmbrăţişată şi de Primăria Reşiţa, numărul necesar de persoane încă este insuficient.

Iniţial ar fi fost de ajuns 16, însă ulterior, reprezentanţii DSP au aflat că trebuie de trei ori mai multe asemenea solicitări pentru a se începe lucrările de construire a blocului. Ca urmare, criteriile sau condiţiile pentru a fi acceptat în lista respectivă au fost extinse prin derogare ministerială şi în prezent vizează nu doar medicii, ci mai multe categorii de personal din sistemul de sănătate. În cadrul unei recente conferinţe de presă, Dănilă Miloş, directorul DSP, a pus din nou pe tapet necesitatea construirii unui ANL, invitându-l pe medicul Cristian Ciulacu să-şi argumenteze solicitarea: „Eu sunt unul dintre potenţialii beneficiari, lucrez în Reşiţa de şase ani de zile, în Spitalul Judeţean, la Centrul de Sănătate Mintală. În ăştia şase ani, jumătate am făcut naveta şi fac în continuare, jumătate am stat în chirie. Oricum, a reprezentat o problemă situaţia asta locativă, de aceea mă bucur de iniţiativă. N-am ştiut de ea, dar am aflat şi mi-am depus cererea. La fel ca mine sunt şi alţi colegi care sunt în aceeaşi situaţie, fac naveta zilnic de la Timişoara. Şi pentru ei cred că ar fi un lucru foarte bun să meargă până la capăt“. Ciulacu a confirmat că lipsa unei locuinţe este unul dintre motivele pentru care mulţi alţi medici nu rămân în Reşiţa.

Purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros, care s-a ocupat îndeaproape de acest proiect, a adăugat: „Domnul doctor coordonează acest Centru de Sănătate Mintală de la Staţionar II şi, având în vedere că psihiatria şi psihologia sunt domenii medicale deficitare în acest moment în ceea ce priveşte cadrele, iar statisticile referitoare la incidenţa bolilor psihice în rândul populaţiei sunt îngrijorătoare, cu atât mai mult trebuie să fim foarte grijulii, să avem aici personal de specialitate, fiindcă şi domnul doctor putea să rămână la Timişoara“.

Şi Miloş a subliniat acest aspect: „Chiar avem nevoie de oameni tineri ca dumnealui, care să vină în sistemul de sănătate şi să ajute, până la urmă, comunitatea“.

Reprezentanţii DSP au avansat la 20 numărul cererilor existente la ora actuală, reamintind că există o derogare asupra vârstei de 35 de ani pe care trebuie să o aibă solicitantul, deci limita de vârstă poate fi depăşită şi de cei cu vârste de peste 35 de ani. De asemenea, tot potrivit modificărilor legislative privind criteriile obținerii de locuințe ANL, aceleași condiții se extind și se aplică inclusiv la asistentele/asistenții medicali sau biologii din sistemul de sănătate. Ţinînd cont de chiriile destul de mari, chiar dacă medicilor li s-au mărit salariile, aceştia preferă naveta, însă pentru cât timp?

O altă soluţie ar fi un ANL destinat personalului din sănătate şi celui din învăţământ, unde situaţia este similară. Comasarea cererilor ar întruni, probabil, punctajul necesar pentru începerea construcţiei. Este un SOS lansat de DSP, altfel riscăm să pierdem medici tineri şi buni.