Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta este suma aprobată recent de administraţia locală pentru 2713 de burse şcolare aferente primului semestru al acestui an şcolar şi alte 1878 de burse pentru semestrul al doilea!

Sfârşitul lunii februarie a adus şi o nouă şedinţă de îndată a Consiliului Local Reşiţa. Urgenţa a stat în aprobarea de către aleşii locali a proiectului de hotărâre cu privire la bursele acordate elevilor reşiţeni din învăţământul preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2021-2022.

Astfel, pentru primul semestru, administraţia locală a aprobat 2713 burse şcolare, iar pentru cel de-al doilea, numărul acestora a fost ceva mai mic, respectiv 1878. Valoarea totală a celor 4591 de burse şcolare este de circa 3.057.425 lei, plata acestora făcându-se de fiecare unitate şcolară cu personalitate juridică.

De asemenea, tot în cadrul şedinţei de consiliu local a fost aprobat şi cuantumul burselor pentru elevi. Dacă în urma centralizării numărului de burse transmise de unităţile de învăţământ din municipiul Reşiţa, cuantumul minim al unei burse pentru semestrul I este de minim 100 lei potrivit legislaţiei actuale, pentru semestrul al doilea, cuantumul minim este de 500 lei pentru bursa de performanţă, 200 lei pentru bursa de merit, 150 lei pentru bursa de studiu şi 200 lei pentru bursa de ajutor social.

Referitor la numărul de burse de merit acordate în primul semestru, pe primul loc în top se află Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ cu 620, urmat de Liceul Teoretic „Traian Vuia“ cu 403, pe locul trei aflându-se Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ cu 342. Lista continuă cu Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz“ cu 236, Şcoala Gimnazială Nr.7 cu 174, Şcoala Gimnazială „Marius Şandru“ cu 133 şi Şcoala Gimnazială Nr.8 cu 124 de burse de merit.

În ceea ce priveşte bursele de studiu, numărul acestora este mult mai mic, mai exact 9, dar în schimb se constată o creştere a burselor sociale, în momentul de faţă, numărul beneficiarilor de astfel de burse de ajutor fiind de 253. Doar pentru două unităţi şcolare din Reşiţa au fost acordate burse de performanţă: Şcoala Gimnazială Nr.9 (4 burse) şi Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz“ (2 burse.)

JCS-Nicoleta Moraru