CARAȘ-SEVERIN – Nu mai e mult până ce obiectivul va fi ridicat în curtea Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Din motive tehnice, inițiativa atârnă din nou într-o semnătură ministerială!
În pofida opozițiilor despre cât de scump sau inoportun ar fi modularul din ograda Județeanului, spitalul se va construi! Iar acum se pun la punct ultimele detalii, fapt pentru care la nivel județean se și discutase și aprobase deja contractarea unui împrumut. „Mai departe, cu aprobarea pentru împrumutul pentru modular, eu în continuare am explicat că e soluția pe care noi o considerăm cea mai potrivită, cu atât mai mult cu cât o parte din sumele respective vor rămâne ca și excedent pe care-l vom putea aloca în cursul anului viitor tot către drumurile județene. La modular așteptăm să se semneze actul adițional la contract, suntem pe MySMIS (aplicația sistemului informatic pentru implementarea fondurilor structurale și de coeziune – n.r.). Pentru că termenul trebuie să fie prelungit și varianta de lucru va fi cea secundară – din propunerea inițială, având în vedere că nu putem să mutăm sala de sport de acolo – în spatele sălii de sport. Așa am plecat de la început. Am zis că poate reușim, dar din păcate nu. Trebuia să construim noi o sală nouă, era peste 500.000 de euro, n-aveam nicio șansă. În momentul în care avem semnat actul adițional, estimez poate până la sfârșitul acestei luni, procedăm direct la licitație. Acolo avem deja disponibile 25 de milioane de lei din cele 40. Este vorba despre semnarea actului adițional cu ministerul care ne dă banii (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – n.r.). La contractul care a fost semnat, trebuie acest act adițional vizavi de termen“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca.
Vizavi de modular, consilierul județean Ioan Crina, care nu-și dorește obiectivul, a ținut să facă o intervenție. Întrucât județul a aprobat deja un credit pentru mai multe proiecte, inclusiv pentru modular, iar acum încă un credit pentru drumuri, sublinia că ar fi de dorit ca actele pentru drumuri, pe care le consideră prioritare, să fie trimise spre aprobare înaintea celorlalte. Nu de alta, dar s-ar putea ca aprobarea să vină pentru modular și să nu mai vină și pentru drumuri… „Prima dată am aprobat – tot cu majoritatea liberală – creditul de 39 de milioane de lei pentru mai multe obiective, printre care vreo 32 de milioane de lei, cam 6 milioane de euro, erau pentru modular. Și acum s-au cerut 40 de milioane de lei pentru drumuri. Eu am zis să nu se ducă la comisia de împrumuturi cu amândouă odată, ci pe rând. Și acest proiect pentru drumuri fiind important, să se ducă prima dată cu ăsta, să obținem aprobarea, și la următoarea ședință a comisiei, care e peste o lună, să meargă cu celălalt. Că altfel riscăm, poate din greșeală, să ni se aprobe ăla și să nu se aprobe ăsta“, susţine Crina.
Se închide vechiul staţionar
De ce s-a declarat social-democratul Crina împotriva modularelor? Pentru că „niciun modular nu este autorizat. Cred că astea au fost făcute de unii pe picior! După ce-l faci, trebuie să-l autorizezi la Ministerul Sănătății. Niciunul n-a fost, sunt făcute vreo trei. Și-n rest, sunt subevaluate. Spre exemplu, și Caransebeșul are un proiect de modular, numai cu 2 milioane de euro, n-a venit nimeni la licitație. Este un fiasco total și noi vrem să băgăm 6 milioane de euro în aparatură la spitalul modular. Adică luăm 2 milioane de euro fonduri europene, și băgăm 6, pentru care luăm credit. Asta în timp ce noi am refuzat, la toate trei staționarele, să luăm credit și să le finalizăm pentru 6 milioane. De asta sunt scandalizat eu“.
Consilierul Crina a explicat că respectivul obiectiv, care va deveni extensie a Spitalului Județean de Urgență, are doar 57 de locuri, pe Infecțioase. „Eu la Reșița, la Staționarul 3, cel din spatele Casei de Cultură, ăla tot timpul are 80-100 de bolnavi. E singurul pe județ. Și atunci ce să facem cu ăla, că nu ne face nici bine, nici nu știu ce, decât îl punem acolo“. Iar scopul final ar fi închiderea vechiului staționar.
Amintim faptul că, la finele anului trecut, șeful județului semna contractul de finanțare pentru realizarea Spitalului Modular, investiția având o valoare totală de 14.611.723,48 lei, cu finanțare comunitară (din Fondul European de Dezvoltare Regională) și de la bugetul național. Această sumă acoperă achiziția de echipamente medicale și a trei module medicale, unul de terapie intensivă, altul de infecțioase și unul de legătură între celelalte două. „Odată cu obținerea acestei finanțări, Consiliul Județean Caraș-Severin își asumă realizarea din surse proprii a lucrărilor de construcții și de introducere a utilităților pentru noul amplasament, achiziția de echipamente și dotări noi (paturi, aparatură medicală), precum și o serie de modernizări ce vor deservi întreg ansamblul de clădiri: modernizarea instalațiilor electrice post trafo, reabilitarea centralei termice, a stației de oxigen și a stației de aer comprimat pentru uz medical“, nota atunci Romeo Dunca.
JCS-Antoniu Mocanu
FOTO: Arhivă