Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu ocazia sărbătoririi „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“, icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Tricherutsa) va fi adusă la schitul „Înălţarea Domnului“, de pe strada Mănăstirii din Reşiţa.

Aşa cum am fost informaţi de părintele Daniil Cozmaniuc, slujbele acestui eveniment se vor desfăşura după următorul program. Joi, 20 noiembrie, de la ora 17.00 are loc procesiunea de primire a icoanei Maicii Domnului cu trei mâini, oficiată de un sobor de preoţi, urmând ca de la ora 19.00 să aibă loc privegherea pentru sărbătoarea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“. Vineri, 21 noiembrie, de la ora 9.00, are loc utrenia urmată de sfânta liturghie, slujbe de dezlegări şi molifte individuale. Spre seară, de la ora 18.30, slujba acatistului Maicii Domnului va fi oficiată de PSS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, alături de un sobor de preoţi.

Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini“ este o copie a icoanei Panaghia Tricherousa găzduită de mănăstirea Hilandar de pe muntele Athos. La aceasta se ruga Sfântul Ioan Damaschin în secolul al VII-lea. În timpul persecuţiilor iconoclaste, Sf. Ioan, cunoscut apărător al sfintelor icoane, a fost pedepsit prin tăierea mâinii. Acesta, ţinându-şi mâna tăiată, a căzut înaintea acestei icoane, cerând Maicii Domnului să-l vindece. Maica Domnului i-a ascultat ruga şi a vindecat mâna lui, care s-a alipit, în chip minunat, la locul ei. Drept mulţumire, Sf. Ioan a adăugat în icoană o mână din argint în partea de jos, astfel încât se creează impresia că Maica Domnului are o a treia mână.