Caraş-Severin, Romania

BOZOVICI – În seria manifestărilor omagiale dedicate Marii Uniri, iniţiate de scriitorul şi publicistul Dorin Bălteanu, sâmbătă, 8 decembrie, la Bozovici se va desfăşura un eveniment cultural sub genericul „Pe urmele Regelui Mihai în zona montană banato-mehedinţeană. Traseul care ne uneşte!“. Este vorba despre simpozionul „Bozovici – Centenarul Marii Uniri“, organizat de Primăria Bozovici și Asociația Culturală „Izvoare Almăjene“.

Evenimente similare au avut loc în luna iunie la Băile Herculane, în august în localitatea cărăşeană Petnic şi la Podeni, în judeţul Mehedinţi. Localităţile fac parte din traseul urmat de Regele Mihai I al României în excursia de studii din vara anului 1938 (pe atunci Principe, Mare Voievod de Alba Iulia), pe un traseu ce a cuprins Oltenia Subcarpatică – Podeni – Băile Herculane – Craina Bănățeană – Ţara Almăjului – Steierdorf – Reşiţa – Anina – Oravița – Moldova Nouă – Defileul Dunării – Orşova.

Programat să înceapă la ora 10,30, în prima parte a simpozionului va avea loc sesiunea de comunicări științifice susținută de profesori și specialiști din Reșița, Timișoara, Prigor, Șopotu Vechi, Petnic, Eftimie Murgu şi din Băile Herculane. În partea a doua a manifestării se va dezveli o placă comemorativă de marmură, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la vizita Principelui Mihai. Evenimentul se va încheia cu un program artistic susținut de copii din Bozovici.