Caraş-Severin, Romania

POJEJENA – Primăria Pojejena vrea parc fotovoltaic, drumuri ca-n palmă și o sală de sport modernă!

Proiectul pentru parcul fotovoltaic e pregătit pentru a fi depus de îndată ce se va deschide sesiunea de finanțare. Ghidul final încă nu a apărut, dar primăria îl așteaptă având disponibilă o suprafață de 20 de hectare de teren din care să desprindă parcela necesară viitorului parc. „Va fi undeva la limita dintre comunele Pojejena și Socol, deoarece recomandarea este ca parcul să fie aproape de linia de medie tensiune. Costurile pentru legarea la rețea devin astfel mult mai mici. Linia trece pe lângă șosea, iar parcul, dacă va fi selectat, va fi amplasat pe marginea șoselei.”, am aflat de la primărița Mira Radovancovici.

În privința drumurilor, au fost aprobate două proiecte prin Programul „Anghel Saligny”. Primul, în valoare de 8,7 milioane de lei, vizează modernizarea a 2,8 km de străzi în satul Radimna. Lucrarea a fost împărțită în trei loturi, dintre care, pentru două, contractele de execuție au fost deja semnate, lucrările urmând să demareze în curând. Al treilea lot însă trebuie atribuit prin procedură simplificată. În vizor este și Drumul Comunal 111, legătura între satele Belobreșca și Zlatița, aflate în comunele Pojejena, respectiv Socol. În lungime de 10,5 km, drumul va fi modernizat după ce fiecare primărie a depus pe „Anghel Saligny” câte un proiect privitor la porțiunea de drum aflată pe raza UAT-ului propriu. „Proiectul nostru a fost aprobat, suma alocată pentru partea noastră este de 7,5 milioane de lei pentru 6 km de drum. Noi lucrăm la DALI, după care urmează proiectul tehnic. Deși sunt două proiecte separate pentru acest drum, cele două primării le vor finaliza împreună.”, a precizat primărița din Socol.

Despre viitoarea sală de sport, am aflat că este vorba despre un proiect în valoare de 5,5 milioane de lei plus TVA, finanțat prin CNI. Aceasta va fi construită în centrul de comună, va avea suprafața desfășurată de 1.270 mp și va dispune de tribună, vestiare, grupuri sanitare, un corp separat unde va fi centrala termică și locuri de parcare. Proiectul a fost aprobat de CNI, pasul următor fiind emiterea autorizației de construire.

JCS-Ionel Ivașcu