Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Speologi din mai multe judeţe ale ţării au cartat fenomene carstice, cascade şi noi canioane.

În avanpremiera unui forum speologic ce va avea loc în Băile Herculane ce marchează 20 de ani de organizare a mișcării speologice sub egida Federației Române de Speologie, Asociaţia Speologică Exploratorii a finalizat tabăra anuală de cercetare.

În ultima decadă a lunii august, EuroSpeleoForum, ediţia a IX-a, va fi organizat în zona Băile Herculane – Cazanele Dunării. Evenimentul integrează turism şi explorări speologice, expoziții, Congresul Naţional de Speologie ediţia a 42-a, Simpozionul European de Expediții, Festivalul de Film EuroSpeleo Image’In Simpozionul de Protecție EuroSpeleo, Simpozionul Salvaspeo EuroSpeleo.

Asociaţia Exploratorii a finalizat tabăra speologică de cercetare Munţii Almăjului, cu baza la Bigăr. „Această ediţie a fost dedicată bazinului Sirinea pentru inventarierea fenomenelor carstice. Printre rezultatele pe care le-am înregistrat pe parcursul acestui eveniment care va continua şi în zilele următoare pentru unii dintre membrii noştri se numără descoperirea a patru noi peșteri și topografierea acestora, cartarea hidrogeologică a văii Sirinea și afluenții acesteia. Aşa cum ne-am propus, am reuşit inventarierea speciilor de lilieci, a cascadelor și canioanelor“, a precizat Bogdan Bădescu, preşedintele asociaţiei.

În aceeaşi perioadă s-a desfăşurat cursul gratuit de introducere în geologie cu aplicaţii în speologie (susţinut de prof. univ. dr. Mihai Popa) la care au participat 13 membri ai asociațiilor speologice Prusik (Timișoara) şi Avenul (Brașov). „Ca aplicaţie a cursului, în ultima zi, a fost efectuată o incursiune în teren, în zona Clisurii Dunării, unde succesiunea formațiunilor geologice este remarcabilă, fiind o adevărată sală de clasă în aer liber pentru lecțiile de geologie“, a mai adăugat Bogdan Bădescu. Cursul va fi organizat gratuit și în anii următori în județul Caraș Severin pentru toți cei interesați de geologie cu aplicații în speologie.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu