Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În drum spre Alba Iulia, unde vrea să ajungă de 1 Decembrie, Caravana AUR a poposit şi în Banatul Montan!

Programată pentru miercuri, în intervalul orar 15-18, întâlnirea candidaţilor AUR pentru alegerile europarlamentare cu locuitorii municipiului Reşiţa a început mai târziu, cândva înspre ora 16, în Parcul Tricolorului. Şi aceasta întrucât, plecând de la întâlnirea din Caransebeş, autocarul electoral i-a adus de abia după 15:30, oră pentru care fusese stabilită conferinţa de presă. Jurnaliştii nu s-au supărat, obişnuiţi fiind cu tradiţionala punctualitate a politicienilor, iar locuitorii chiar mai puţin, pentru că în afara câtorva simpatizanţi, n-au dat curs invitaţiei.

Conferinţa de presă a fost una operativă, „la botul autocarului“, în care, pe fondul cântecului celor de la Phoenix, „Fie să renască“, difuzat la volum maxim dintr-o boxă portabilă, candidata Ramona Ioana Bruynseels şi preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Richard Târziu, s-au facut cu greu înţeleşi. Am reţinut, de la acesta din urmă, că „AUR nu este un partid de extremă-dreapta, ci un partid de extremă-urgenţă“, care şi-a propus să câştige alegerile pentru Parlamentul European, pentru ca, împreună cu restul conservatorilor victorioşi din celelalte state UE, să schimbe majoritatea parlamentară, componenţa Comisiei Europene şi chiar orientarea politică europeană, „dintr-una sinucigaşă, a urii, dezbinării şi a morţii, într-una a păcii şi prosperităţii“.

A urmat coregrafia uzuală, adaptată scenografiei de la faţa locului: fotografii de grup compact pe fundal de biserică şi transmisii live pe Facebook: în picioare, din faţa autocarului electoral, cu discursuri percutante, înălţătoare şi doborâtoare deopotrivă, scurte şi la obiect, ca de la oameni pragmatici şi de acţiune. În esenţă, candidata Cristina Dumitrescu a întrebat de trei ori „Cine suntem noi?“, pentru a i se răspunde în cor din zeci de piepturi: „AUR!“, iar de la Ramona Ioana Bruynseels am aflat că partidul vine cu „cea mai bună listă de candidaţi pentru Parlamentul European care a fost vreodată propusă de un partid politic în România. Sunt 42 de oameni extraordinari selectaţi după criterii clare: competenţă, realizări profesionale în ţară şi străinătate, copii acasă, credinţă în Bunul Dumnezeu, apărarea valorilor noastre tradiţionale, patriotism şi curaj“. Pentru conformitate, pe o masă pliantă, au stat la dispoziţia celor interesaţi materiale de campanie, respectiv cea mai bună listă şi fluturaşul personal al candidatei, mai puţin bun, întrucât o prezenta drept „Brunsyeels“. În fine, Claudiu Richard Târziu a adus reşiţenilor „un mesaj de pace şi prosperitate, pentru că UE aşa a fost gândită: ca un spaţiu al păcii şi prosperităţii“.

În condiţiile în care, când spui prosperitate nu poţi să nu te gândeşti la muncă, prezenţa în fotografia de grup a antreprenorului Aurel Valentin Văduva nu a surprins, cum firească a părut, venind vorba de pace, şi prezenţa colonelului (r) Alexandru Tobă, fost şef al jandarmilor cărăşeni, şef adjunct al celor bucureşteni şi, mai demult, component al detaşamentului românesc de menţinere a păcii în Kosovo, sub egida ONU. Cei doi fac probabil parte din categoria celor care, după cum spunea liderul George Simion, nu s-au alăturat AUR pentru funcţii în partid sau locuri pe liste, ci pentru a munci şi a-şi demonstra întâi destoinicia. În cazul lui Alexandru Tobă, faptul că a împărţit pliante trecătorilor în timpul manifestării de miercuri a reprezentat fără îndoială un avantaj, de vreme ce azi, dis-de dimineaţă, s-a prezentat lui George Simion şi ţării, chiar de la Bucureşti, ca proaspăt membru AUR, „având în ADN acei piloni doctrinari pe care îi are partidul în platformă“.

Cum listele pentru europarlamentare au fost tipărite de mult, la cele contând pentru alegerile locale şi parlamentare e clar că se munceşte.

JCS-Walter Fleck