Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Descriem astfel obiectele de artizanat pe care Iasmina Olasz le produce în micul său „atelier” din podul casei. Și-a descoperit pasiunea acum zece ani, într-un moment când simțea că trebuia să-și umple timpul cu ceva!

Dorindu-și să încurajeze artizanii din zonă, a pus bazele pieței virtuale hand-made Reșița, grup al artizanilor locali pe cel mai cunoscut site de socializare. Din 5 iunie, artizanii vor fi prezenți în piața volantă, idee sugerată de oameni din Primăria Reșița, care s-au dovedit foarte deschiși la nou, primindu-i cu brațele deschise pe artizanii orașului.

Bijuterii, tablouri ori căni decorate, modelate dintr-un soi de plastilină și „date” la cuptor. Pe scurt, așa putem descrie munca pe care Iasmina o face de plăcere. Lutul polimeric e un fel de ceramică mai deosebită întrucât conține uleiuri speciale care, în contact cu aerul, se usucă. Odată desfăcut, lutul trebuie amestecat bine până când Iasmina îl simte că e de bun de lucrat. După care, o mașină specială îl întinde în foi cu grosimi între 0,5-3 mm din care va fi decupată forma viitorului obiect. Pe aceasta vor fi aplicate detaliile făcute manual ori folosind decupatoare sau matrițe. În final, obiectele sunt coapte în cuptorul electric la 110°C-130°C, în funcție de specificațiile producătorului de lut polimeric. Iată modul în care, în timpul liber, Iasmina Olasz își pune creativitatea la treabă, după ce a investit pe cont propriu în tot ce-i trebuie pentru asta.

Și pentru ca artizanii locali să crească în expunere și vizibilitate, prin februarie a apărut ideea creării unui loc, deocamdată virtual, unde aceștia să poată fi căutați. Până acum, în jur de 30 de producători de hand-made și peste 200 de oameni interesați s-au alăturat pieței virtuale inițiate de Iasmina. „Un oraș cu vocație pentru turism are nevoie de producători de hand-made. Pentru ca ei să facă pasul de la hobby la afacere, trebuie încurajați. Pentru asta e important să fie cunoscuți și să devină o prezență constantă la evenimente”, aflăm de la Iasmina. Iar piața volantă e un prilej numai bun. De aceea, Iasmina încurajează artizanii locali să participe în număr cât mai mare deoarece, în felul acesta, lumea îi va cunoaște și-i va căuta. În fond, în țară au loc tot felul de târguri de hand-made. De ce să nu fie și la Reșița? A fost întrebarea al cărei răspuns a motivat dorința Iasminei de a încuraja artizanii locali. Mai trebuie scris că participarea la piața volantă este gratuită, aceasta având loc în fiecare duminică între orele 9-14.

JCS-Ionel Ivașcu