Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Începând de luni, 15 martie, municipalitatea reşiţeană a reintrodus parcările publice cu plată. Potrivit primarului Ioan Popa, scopul nu e să încaseze bani, ci să-i facă pe reşiţeni să mai renunţe la maşina personală. Poate vor lua autobuzul sau, în curând, tramvaiul… 

Şeful administrativului reşiţean a vorbit, recent, despre multitudinea de proiecte pentru care municipalitatea a obţinut finanţare. A amintit şi de reintroducerea liniilor de tramvai în oraş, cu depou nou, cu 13 garnituri noi, de 27 de milioane de euro, dar şi de alt proiect, de 20 de milioane de euro, pentru monitorizarea traficului şi câteva bulevarde din oraş.

Primarul Ioan Popa a pus accentul pe importanţa mobilităţii urbane, pentru că „oamenii trebuie să se mişte uşor şi nu cu maşini individuale, ci cu mijloace de transport public performante“, fapt pentru care trebuie redus numărul de maşini. La acest capitol, „noi luăm măsuri cu pipeta. Chiar săptămâna asta am reintrodus parcările cu plată, în sisteme inteligente de parcaj, şi opiniile sunt împărţite, majoritatea sunt mai mult contra. Însă decizia instituirii parcărilor cu plată în oraş nu urmăreşte neapărat ca Primăria să încaseze bani! (…) Şi cred că reşiţenii, în majoritatea lor covârşitoare, înţeleg foarte bine necesitatea de a abandona sau de a diminua transportul cu maşina individuală şi de a utiliza mijloacele de transport în comun sau alternative. Am o fată de 8 ani care merge la şcoală cu bicicleta şi am hotărât chiar «să o folosesc», între ghilimele, ca un instrument de promovare a bicicletei prin oraş“, a încheiat edilul, în cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar.

De altfel, primarul a şi postat zilele trecute un clip cu fetiţa, făcând un tur de bicicletă pe câteva piste din oraş.

JCS-A.M.