Pădurarii cărășeni se înarmează cu 170 de pistoale - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Direcția Silvică a scos la licitație pe SICAP achiziționarea de pistoale letale cu glonț pentru paza fondului forestier și autoapărare, cu muniția și tocurile pentru centură compatibile cu modelul de pistol!

Mai exact, este vorba de pistoale cu glonț calibru 9x19mm (170 de bucăți), încărcătoare 2 bucăți/pistol (340 de bucăți), vergea (170 de bucăți), perie curățare pistol (170 de bucăți), dispozitiv de încărcare rapidă (170 de bucăți), muniție (cartușe cu glonț) pentru pistoale cu glonț calibru 9x19mm (6800 de bucăți) și tocuri pentru centură compatibile cu modelul de pistol (170 de bucăți). Pentru toate acestea, Direcția Silvică din Caraș-Severin pune la bătaie 355.470 de lei, ofertele fiind așteptate până în data de 10 ianuarie 2022, iar atribuirea urmând să se facă pe baza prețului cel mai scăzut. Sunt așteptați cu oferte operatori economici români sau străini care au dreptul de a comercializa și transporta arme și muniții.

„Pistolul trebuie să fie confecționat astfel încât să ofere utilizatorului un maxim de siguranță în exploatare. Pistolul va fi dotat constructiv atât cu sisteme interne de siguranță, cu acționare automată împotriva declanșărilor accidentale, cât și cu sistem de siguranță manuală externă, care să împiedice darea focului atunci când pistolul este asigurat. Pistoalele trebuie să fie inscripționate cu seriile aferente, succesive și lizibile, și anul de fabricație definit prin cifre sau cod an”, spun silvicultorii cărășeni în documentația urcată pe SICAP.

Direcția Silvică, în baza legilor în vigoare, a decis achiziționarea de arme letale în vederea dotării personalului silvic cu atribuții de pază a fondului forestier, în contextul numeroaselor acte de agresiune înregistrate în ultimii ani la nivel național asupra personalului silvic de teren care își exercita atribuțiile de serviciu pentru paza pădurilor. 18 dintre aceste agresiuni au fost înregistrate numai în Caraș-Severin în ultimii 8 ani (la Ocoalele Silvice Bocșa Montană, Oravița, Anina și Păltiniș).

„În urma unei analize efectuată în vederea identificării zonelor cele mai expuse tăierilor ilegale și sustragerilor de materiale lemnoase de la nivelul direcției silvice, s-a decis ca în primă fază să se achiziționeze un număr de 170 pistoale, urmând ca acestea să fie distribuite personalului silvic din zonele cu risc ridicat.  Pentru utilizarea acestor arme personalul cu atribuții pe linie de paza fondului forestier din cadrul Direcției Silvice Caraș-Severin este avizat în vederea dotării cu armament de către Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin. Precizăm faptul că, în vederea exercitării atribuțiilor de serviciu, personalul silvic a fost dotat cu arme letale din cele mai vechi timpuri care atestă administrarea pădurilor, dar, urmare modificării cu câțiva ani în urmă a unor prevederi legislative, ocoalele silvice nu au mai fost autorizate să dețină un anumit model de arme (cu țeavă lungă), fiind nevoiți să le retragem din uz. La această dată, Direcția Silvică deține doar un număr de 42 pistoale destinate exercitării atribuțiilor de pază de către personalului silvic”,  a precizat inginerul Sebastian Popovici, șeful Biroului Pază și Protecția Pădurilor din cadrul Direcției Silvice Caraș-Severin.

JCS-Nina Curița